Mar 142010
 

S-a reactivat falia seismică Vidraru-Snagov-Shabla, mai periculoasă decât cea din Vrance

Pentru România sunt două veşti în ceea ce priveşte seismicitatea: una proastă, cealaltă foarte proastă. Profesorul univer- sitar Vasile Mocanu spune că ne putem aştepta oricând la un cutremur în zona Vrancea, care ar putea avea 7,6 grade Richter, adică mai mult decât cel din 1977. În plus, s-a reactivat falia tectonică Vidraru – Snagov-Shabla (Bulgaria), care poate produce seisme cu efecte mult mai grave decât cel din Vrancea.

Profesor Vasile Mocanu: “Falia Vidraru – Snagov s-a reactivat anul trecut”

Vrancea nu este singurul focar seismic din România. Dacă aici cutremurele se produc la adâncimi mari, de peste 100 de kilometri, există o mulţime de alte focare de suprafaţă, dispuse pe aproape tot cuprinsul ţării, din Banat până în Dobrogea şi din Satu Mare până la Giurgiu. În cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 până la 70 de kilometri adâncime şi au efecte zonale devastatoare. Conform datelor seismologilor români, aceste zone seismice de suprafaţă se activează o dată la 50 sau la 100 de ani.

Harta seismicităţii din România pune în evidenţă 22 de focare seismice (marcate cu linii roşii subţiri), altele decât cel din Vrancea. Acestea se activează periodic, o dată la 50 sau 100 de ani. Falia Vidraru – Snagov – Shabla (Bulgaria) – linie roşie groasă – s-a reactivat. În acest moment, avem practic încă două focare seismice pe lângă cel din Vrancea

Aşa arăta blocul Dunărea din Bucureşti imediat după cutremurul din 1977“România este o ţară activă din punct de vedere seismic şi ne putem aştepta oricând la cutremure de adâncime de 7,6 grade Richter în zona Vrancea. Din păcate, în acest moment se poate spune că s-a reactivat şi falia Vidraru- Snagov-Shabla (nord-estul Bulgariei-n.r.), care se prelun-geşte sub Marea Neagră, falie care produce cutremure de suprafaţă foarte periculoase”, ne-a spus Victor Mocanu, profesor universitar la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti. Diferenţa dintre cutremurele de suprafaţă şi cele de adâncime este că primele se resimt pe o arie redusă, dar lasă în urmă distrugeri uriaşe, aşa cum s-a întâmplat în Haiti, de pildă. Cele de adâncime se resimt pe o arie mai mare, dar nu produc victime şi pagube atât de mari, cum a fost cazul recent din Chile.

“Trebuie să ne obişnuim cu ideea că suntem într-o zonă seismică. În Chile, de pildă, a fost cutremur de peste 8 grade, urmat de replici puternice, dar nu au fost aşa multe victime şi pagube materiale. Asta pentru că ei îşi contruiesc locuinţele pe structuri de şină de cale ferată. Adică ştiu că stau într-o zonă activă seismic şi sunt pregătiţi”, a adăugat profesorul Victor Mocanu.

sursa:libertatea.ro

România e încolţită de cutremure
Rate this post
Mar 122010
 

Un serviciu de gaming care ţinteşte direct către modelul tradiţional al oferit de console şi PC, îşi va începe existenţa în cursul lunii iunie a acestui an.

OnLive, un serviciu care pune în pericol industria hardware / FOTO: databits.wordpress.com / FOTO: databits.wordpress.com
Imaginea 1/1

OnLive a fost anunţat cu mare tam-tam în 2009, iar detaliile despre serviciul său au fost făcute publice în cadrul conferinţei GamesBeat. Principiul este simplu. În loc să descarci jocuri, după modelul digital sau să le cumperi din magazin, OnLive promite acces la jocuri instant, potrivit tomshardware.com.

„OnLive întrerupe ciclul consolelor. Nu mai avem nevoie de noi piese de hardware”, a declarat fondatorul companiei, Steve Perlman. Aceeaşi idee a fost susţinută şi de către directorul executiv, Mike McGarvey. „Vrem să luăm dolarii destinaţie pentru hardware şi să vă lăsăm să îi cheltuiţi pe software. Suntem o platformă nouă şi construim o reţea şi infrastructură care să dureze 30 de ani, nu doar cinci”.

OnLive se află în dezvoltare de opt ani şi va deveni disponibilă în mod oficial pe 17 iunie. Va pune la dispoziţie jocuri cu ajutorul unei reţele de tip cloud computing prin intermediul PC-urilor, Mac-urilor şi televizoarelor.

sursa:realitatea.net

OnLive, serviciul care promite să trimită consolele de jocuri la gunoi, se lansează în iunie
Rate this post
Mar 122010
 

Moartea animalelor este cu atât mai tragică, cu cât în libertate mai există doar 20 de tigri siberieni, în China.

Unul din tigrii morţi de foame / FOTO: Xinhua
Imaginea 1/1

11 tigri sibierieni au murit de foame în ultimele trei luni într-o grădină zoologică din nord-estul Chinei, pentru că au fost hrăniţi numai cu ouă, din lipsă de resurse, a anunţat agenţia China Nouă.

Cei 11 tigri au murit de malnutriţie, a explicat Liu Xiaoqiang, reprezentant al Biroului pentru Apărarea Animalelor Sălbatice de la Shenyang, capitala provinciei Liaoning.

Doi tigri ai aceleiaşi grădini zoologice au atacat un angajat în noiembrie, pentru că erau înfometate. Bărbatul a supravieţuit, dar tigrii au fost sacrificaţi. După acest atac, celelalte animale  au fost închise în cuştile lor, ceea ce a agravat condiţia lor fizică proastă, potrivit agenţiei.

China a anunţat luna trecută că are aproape 6.000 de tigri în captivitate, însă numai 50-60 în libertate, dintre care 20 siberieni, cele mai puternice feline din lume.

Pierderea habitatului din cauza activităţilor umane şi braconajul explică scăderea masivă a populaţiei de feline.

În prezent, în lume mai sunt 3.200 de tigri în libertate, faţă de 20.000 în anii ’80 şi 100.000 în urmă cu un secol.

sursa:realitatea.net

11 tigri siberieni au murit de foame la o grădină zoologică din China
Rate this post