Nov 282010
 

Rhea, a doua lună ca mărime a lui Saturn, are o atmosferă din oxigen şi dioxid de carbon, spun oamenii de ştiinţă.

Ea este, însă, incredibil de subţire. Oxigenul, de exemplu, este probabil de cinci trilioane de ori mai puţin dens decât cel care acoperă Pământul.

Prezenţa unei exosfere a fost confirmată de instrumentele de pe sonda Cassini care orbitează Saturn şi lunile sale.

Descoperirea este relatată pe larg în versiunea online a revistei Science.

Exosfere cu oxigen au mai fost întâlnite şi pe lunile lui Jupiter, Europa şi Ganymede, dar aceasta este prima descoperire din sistemul lui Saturn.

Ben Teolis şi colegii săi spun că învelişul lunii Rhea este menţinut de particule de mare energie care bombardează constant suprafaţa de gheaţă. În urma acestui impact, este eliberat O2. CO2 ar putea fi rezultatul compuşilor organici din gheaţă. Este posibil, deasemenea, ca dioxidul de carbon să fie făcut în diverse procese subterane.

Sonda Cassini a intrat în atmosfera Rheei şi a “mirosit-o şi gustat-o” pentru a analiza din ce este compusă, arată profesorul Andrew Coates de la Mullard Space Science Laboratory, universitatea College London.

Cassini este realizată de NASA, alături de agenţiile spaţiale europeană (ESA)  şi italiană (ASI).

Misiunea sa a fost extinsă până în 2017, când se va autodistruge, prăbuşindu-se pe Saturn.

sursa realitatea.net

Luna lui Saturn, Rhea, are o atmosferă subţire
Rate this post
Nov 282010
 

Voluntari din Bucureşti, Piteşti şi din localităţile judeţului Dolj au plantat astăzi la Dăbuleni 30.000 de puieţi de salcâm.

Este o nouă încercare de împădurire într-o zonă în care s-a plantat şi anul trecut. Organizatorii şi autorităţile locale şi-au asumat eşecul şi spun că noua plantare nu va da greş.

400 de voluntari erau deja la plantat încă de la ora 9 dimineaţa, chiar dacă afară era ceaţă.

La Dăbuleni s-au plantat în martie 2009 40.000 de puieţi, pe o suprafaţă de 9 hectare. Mai bine de jumătate din plantaţie a murit, din cauza condiţiilor de sol, a caniculei din vara lui 2009, a indiferenţei autorităţilor dar şi a organizatorilor plantării.Oamenii spun că au învăţat din propriile greşeli.

De anul acesta, campania “România prinde rădăcini” va angaVoluntarja şi un supraveghetor al plantaţiilor.

sursa realitatea.net

Voluntarii au plantat 30.000 de copaci la Dăbuleni, în campania “România prinde rădăcini”
Rate this post
Nov 282010
 

Emoţii pentru viitorii medici. Absolvenţii care au luat rezidenţiatul îşi vor alege specialitatea medicală. Sâmbătă şi duminică, în 11 centre universitare din ţară se face repartiţia pe locuri şi posturi a viitorilor medici. După ce joi au fost anunţate rezultatele finale la rezidenţiat, mulţi candidaţi au spus că au fost dezavantajaţi.

Reparţiţia absolvenţilor de Medicină care au luat rezidenţiatul continuă şi duminică, în 11 centre universitare din ţară. Sâmbătă, în prima zi, a fost agitaţie mare în Amfitreatul Spitalului Universitar din Capitală.

Dacă în sală, toată lumea era concentrată să-şi audă numele, la intrare a existat şi un promovat nemulţumit. Acesta vroia să i se explice care sunt motivele pentru care au fost anulate 5 întrebări şi a pierdut 20 de puncte şi astfel a căzut şi în clasamentul final. El şi-a afişat în piept un fluturaş pe care scrie “Ruşine”

“Asta este sentimentul pe care îl simt. Asta este calitatea mea. Am fost declasat cu vreo 200 şi ceva de locuri”, a declarat candidatul

Cei de la pază nu l-au lăsat să ajungă în sală decât dacă renunţa la hârtia de pe piept. Tot nemulţumitul a chemat şi poliţia. În cele din urmă, a ajuns în amfiteatru. Cei care deja îşi ocupaseră locul erau foarte fericiţi.

“Foarte mari emoţii în primul rând. Foarte, foarte mari emoţii. Eu am luat chirurgie plastică pe Bucureşti”, a spus un medic rezident.

Concursul de rezidenţiat s-a desfăşurat duminica trecută, rezultatele finale au fost date joi şi 87% dintre candidaţi au promovat. O parte dintre candidaţi susţin că au fost dezavantajaţi pentru că au fost anulate 5 grile de la examen şi în acest fel au pierdut mai multe locuri în ierarhie.

La concursul din acest an, 5.130 de persoane au candidat pe cele 3.505 locuri scoase la concurs. 4.138 de candidaţi s-au înscris la medicină, 701 la medicină dentară şi 111 candidaţi la farmacie.

4.499 de candidaţi aşteaptă să fie repartizaţi pe cele 3.505 locuri disponibile.

sursa realitatea.net

Repartiţia pe locuri a viitorilor medici se face în acest weekend
Rate this post