Jan 042011
 

Un astronom amator din Marea Britanie a descoperit patru exoplanete noi, fără a deţine un telescop, potrivit unui studiu publicat în Astrophysical Journal şi preluat de dailymail.co.uk.

Peter Jalowiczor, în vârstă de 45 de ani, nu a avut niciodată un telescop acasă, dar a reuşit să furnizeze oamenilor de ştiinţă suficiente informaţii pentru a stabili existenţa a patru noi planete gazoase din afara sistemului nostru solar.

Bărbatul, de profesie instalator, originar din Rotherham, South Yorkshire, a fost numit oficial de cercetătorii de la Universitatea din California “co-descoperitor” al planetelor HD31253b (situată la o distanţă de 172 de ani lumină, un an pe această planetă având 466 de zile), HD218566b (98 de ani lumină, un an având 225,7 zile), HD177830c (190 de ani lumină, un an având 110,6 zile) şi HD99492c (58 de ani lumină, un an având 4.697 de zile).

Jalowiczor, membru al South Yorkshire’s Mexborough and Swinton Astronomical Society, a declarat: “Astronomia m-a interesat dintotdeauna şi am două specializări în ştiinţe, dar să fiu recunoscut oficial ca descoperitor al acestor planete… Nu mai am cuvinte”.

Folosind doar două computere pe care le avea acasă, el şi-a petrecut nopţile analizând mii de măsurători spaţiale făcute publice în 2005 de astronomii de la Universitatea din Santa Cruz.

Experţii au sperat ca, prin publicarea acestor date – colectate de-a lungul mai multor decenii -, astronomii amatori să poată face propriile descoperiri. Acesta a fost şi cazul lui Jalowiczor, care a petrecut sute de ore, din martie 2007, analizând date şi realizând grafice.

Utilizând un procedeu numit spectroscopie doppler, el a stabilit existenţa celor patru exoplanete, planete care se află în afara sistemului nostru solar şi care sunt prea îndepărtate pentru a putea fi observate cu cele mai puternice telescoape.

Astronomii apelează în acest caz la metode de detectare indirecte. Astfel, dacă o planetă orbitează în jurul unei stele, ea provoacă o mică schimbare a direcţiei stelei, mişcare observabilă în lumina emisă de aceasta.

Prima exoplanetă a fost descoperită în 1995, iar astronomii au detectat până în prezent 515 astfel de planete. Majoritatea sunt uriaşe, similare lui Jupiter.
sursa realitatea.net

Un instalator a descoperit patru planete noi, fără telescop
Rate this post