Jan 062012
 

Istoria pescuitului la feeder povestita de Jan van Schendel, unul dintre cei mai experimentati pescari de stationar din lume.

jan_van_schendel_pescar_de_competi__ie_de_la_16_ani___i_unul_dintre_cei_mai_experimenta__i_sta__ionari__ti_din_lume_a597e4f.jpg

Sunt pescar de competitie de mai bine de 35 de ani si bineinteles ca in tot acest interval au avut loc evolutii spectaculoase in sportul nostru. De exemplu, am fost martori la aparitia carbonului, ceea ce ne permite acum sa pescuim cu vergi mai lungi, mai usoare si mai solide.

Noile sisteme de utilizare a elasticelor ne ajuta sa prindem pesti mai mari si, cu siguranta, un alt mare salt l-a constituit introducerea cupei de nadire, cu care putem nadi cu o precizie de 100%. Pentru mine, personal, nu exista niciun dubiu ca cea mai puternica evolutie dintre toate stilurile de pescuit a avut loc odata cu aparitia si dezvoltarea pescuitului la feeder.

Ca multe alte noi abordari din acest sport, si pescuitul la feeder a „erupt” din Marea Britanie, unde pescarii folosesc aceasta metoda de multi ani. Probabil ca prima tara europeana infectata cu virusul pescuitului la feeder este tara mea natala, Olanda. Eu insumi m-am implicat in asta chiar de la inceput.

La un moment dat, impreuna cu alti cativa pescari, am castigat in cadrul unui concurs o excursie in Irlanda de Nord si dreptul de a participa la Festivalul de Pescuit Bass de la Fermanagh. Peste tot la asemenea competitii organizarea este aceeasi. Concurentii trag la sorti sectiunea unde vor pescui, iar aceasta poate fi oriunde.


Celebrul campion olandez Jan van Schendel cu doua platici imense, pescuite la feeder

Unele sunt portiuni cu apa mica de pe un lac intins, altele sunt niste raulete inguste si adanci care leaga doua lacuri… ca sa n-o mai lungim, te poti trezi in situatii foarte diferite, care necesita metode de pescuit foarte diferite.

Bineinteles ca noi toti aveam vergile la noi si atat. Acest lucru a fost ok pentru pescarii care au avut destul noroc incat sa traga la sorti un vad de pescuit unde puteau folosi varga. Ceilalti pescari nu au fost atat de norocosi. Au tras vaduri de pescuit unde nu aveau alta optiune decat sa pescuiasca la waggler, slider sau feeder.

Eu m-am numarat printre pescarii norocosi, dar cei care nu mai vazusera asemenea metoda de pescuit pana atunci (vorbesc de anul 1979) nu se puteau opri sa nu vorbeasca despre asta. Pescuitul la feeder s-a dovedit metoda castigatoare, asa ca va imaginati ca am devenit foarte interesati de ea.

Celebrul campion olandez Jan van Schendel deschide, incepand cu numarul 102 al revistei Aventuri la pescuit, un miniserial in care prezinta evolutia pescuitului la feeder, stil de pescuit care castiga in randu pescarilor tot mai multi adepti pe toate meridianele.

Pentru continuarea articolului “Istoria Feeder-ului” de Jan van Schendel, nu ratati numarul de martie al revistei Aventuri la pescuit. Numarul 102 (martie) al revistei Aventuri la pescuit este disponibil la toate chioscurile de difuzare a presei.

Istoria pescuitului la feeder
Rate this post
Jan 062012
 

Cosuletul de nadire sau arcul naditor sunt alegerile pescarilor atunci cand au nevoie de o nadire
eficienta si cu actiune rapida.

cosulet_naditor__un_element_foarte_util_pentru_o_nadire_precisa_f096d5b.jpg

Cosuletul de nadire (feeder) si momitorul arcuit in pescuitul pe balta.
cosulet nadire in pescuitul la feeder
Una din componenetele cheie ale pescuitului la feeder, componenta care este direct „responsabila” pentru succesul acestei metode, este nadirea eficienta si cu actiune rapida. O nada bine facuta care actioneaza si apeleaza pestele in timp foarte scurt va fi o nada subumectata.

Problemele apar insa in momentul in care o astfel de nada trebuie sa ajunga si sa actioneze pe substrat fara a se sparge la impactul cu apa sau sa se desfaca pe coborare, in coloana de apa. Acest lucru se poate realiza numai prin folosirea cosuletelor de nadire, care protejeaza si absorb mare parte din socul impactului cu apa dupa lansare si, totodata, mentin laolalta nada si nu permit desfacerea ei pana ce aceasta nu ajunge pe substrat. Daca am fi folosit aceeasi nada pusa pe un momitor arcuit, mare parte din ea s-ar fi dispersat imediat ce atingea apa, restul imprastiindu-se in masa apei, pe substrat ajungand doar carligul si momeala.

Ca o regula generala in pescuitul la feeder pe balta, vom incepe partida folosindcosuletul de nadire primele 10-15 lansari cu o nada subumectata, pentru a crea repede vadul. Apoi, odata ce constatam ca am reusit sa adunam pestii, vom schimba cosuletul cu un momitor arcuit, pe care folosim o nada ceva mai colanta, schimbare necesara pentru a evita saturarea pestilor. Daca observam o diminuare a numarului de trasaturi pe parcursul partidei, va trebui sa alternam cele doua tipuri de momitoare pentru asigurarea unui flux continuu si constant de nada pe vad.

Exista si locuri in care momitoarele arcuite primeaza in fata cosuletelor de nadire, iar aceste situatii le intalnim pe baltile unde suntem nevoiti sa pescuim la distante mari (60-80 m), in special atunci cand dorim un pescuit dedicat la crap.

momitor arcuit pentru nadire precisa
Momitorul arcuit, articol estential in pescuitul la distante mari, pe balta 

Daca urmarim specii gregare, precum platica (ce se poate aduna intr-un numar impresionant pe vad), iar fluxul de nada trebuie sa fie constant si abundent, atunci pe tot parcursul unei astfel de partidei vom folosi cosuletul de nadire.

Cosulet de nadire si arc naditor in pescuitul pe balta
Rate this post
Jan 062012
 

Montura cu momitor, o montura usor de realizat si practica in pescuitul la feeder. Montura cu momitor este foarte utila la pescuitul pestilor de talie mare

montura_cu_momitor__monturi_de_pescuit_la_feeder_053aba4.jpg

Montura cu momitor este folosita in special pentru partide de pescuit la feeder in care urmarim pesti de mari dimensiuni, precum crap, cteno sau platica.

Printre avantajele monturii cu momitor se numara si faptul ca se poate folosi nada cu granulatie mare saupasta pentru incarcare, timpul de eliberare fiind dat de gradul de colare a nadelor.

Un alt avantaj al monturii este posibilitatea de a se obtine lanseuri lungi. Atunci cand exista presiune foarte mare pe balta pestii se retrag in zone mai greu accesibile si este recomandat sa pescuiti la distante mai mari.

Montura cu momitor nu este indicata pentru pescuitul pe ape curgatoare.

Iata montura cu momitor recomandata in pescuitul la feeder pe balta:

Montura cu momitor pentru pescuitul la feeder

Montura cu momitor. Monturi de pescuit la feeder
1.5 (30%) 2 votes