Jan 062013
 

Românii care au vrut să aibă mașină au plătit în fiecare an o taxă, fie că s-a numit de primă înmatriculare sau de poluare. Pe piață există mașini noi sau second hand care sunt excluse de la plată.

Guvernul a stabilit recent că taxa auto se va plăti în continuare, iar numele acesteia a fost schimbată în timbru de mediu.

„În primul rând să ţinem cont de emisiile de noxe şi de capacitatea cilindrică, sigur consumă mai mult o maşină de 5000 (centimetri cubi – n.a.) decât una de 1500. În al doilea rând, maşini noi, nepoluante – taxă mai mică, maşini vechi, mai poluante – taxă mai mare. Timbru, iertaţi-mă, trebuie să mă obişnuiesc cu noua denumire, care şi sună şi este mai corectă”, a declarat, premierul Victor Ponta.

Pentru maşinile electrice şi hibride nu se va plăti timbru de mediu. Merită oare să îţi cumperi o maşină hibridă sau electrică? Un automobil hibrid nou pleacă de la  20.000 de euro, însă chiar și cei care își permit ocolesc aceste mașini.

Criticile la adresa masinii hibride sunt nenumărate. Limita de viteza pe care o impune o astfel de mașină, numărul de kilometri pe care îi poți străbate cu un hibrid sau care este gradul său de fiabilitate, sunt doar câteva dintre cele mai întâlnite motive pentru care un hibrid nu merită să fie cumpărat.

În ţara noastră, se găsesc mai multe modele hibrid, cele mai populare fiind cele ale japonezilor de la Toyota (Prius) şi Honda (Insight). Hibridele sunt în general achiziţionate de persoane cu studii superioare, precum ingineri, avocaţi sau doctori potrivit reprezentanţilor Toyota România. Cei care vor un hibrid şi nu îşi permit unul nou pot găsi modele second hand la preţuri accesibile.

Un model Prius din 2004 cu 120.000 de km la bord costă 6.000 de euro pe site-ul autovit.ro, iar o Honda Insight cu doar 10.000 de km parcurși din anul 2011 costă 14.000 de euro pe site-ul mobile.ro.

Automobilele hibrid sunt echipate cu două motoare, unul electric şi unul pe benzină. Cei care vor un automobil 100% electric au la dispoziţie mai multe opțiuni: RENAULT Fluence ZE, Citroën C-ZERO, Renault Kangoo ZE, Mitsubishi i-Miev. Preţurile pornesc de la 18.600 de euro pentru automobilele electrice, iar modele la mâna a doua nu se găsesc.

Trebuie menţionat că cei care doresc să achiziţioneze un autovehicul electric sau un hibrid şi nu casează un autovehicul, primesc o subvenţie de până la 20% din preţul autovehiculului, dar nu mai mult de 3.700 de euro, pentru autovehiculele electrice, respectiv o reducere de până la 10%, dar nu mai mult de 1.800 euro, pentru autovehiculele hibrid.

Chiar dacă aceste maşini sunt criticate şi nu se bucură de prea mare succes în acestă parte a Europei, peste patru decenii oricum nu va mai conta. Comisia Europeană a adoptat recent o strategie care prevede eliminarea  automobilelor care folosesc combusitibili convenţionali până în 2050

capital.ro

ADIO taxă AUTO sau de mediu! Mașini pentru care nu trebuie să plătești nicio taxă
Rate this post
Jan 062013
 

TAXA AUTO 2013. Taxa de primă înmatriculare auto rămâne încă în vigoare şi nu a fost înlocuită deocamdată cu timbrul de mediu, în reuniunea de vineri a Cabinetului fiind discutată doar o informare pe această temă.

TAXA AUTO 2013. Premierul Victor Ponta a anunţat anterior că taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un “timbru de mediu” pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice. El a precizat că plata pentru acest timbru de mediu va fi calculată în funcţie de emisia de noxe şi capacitatea cilindrică a vehiculului. Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie. Premierul a asigurat, în luna decembrie, că Guvernul va reglementa situaţia taxei auto în prima şedinţă din 2013, precizând atunci că taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu o taxă de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

TAXA AUTO se TRANSFORMĂ: devine TIMBRU de MEDIU. CUM SE CALCULEAZĂ
Taxa de primă vânzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare. În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

În luna octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului. El a precizat atunci că un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului analizează în prezent variantele pentru noul sistem de taxare, care să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante, şi că va fi solicitat acordul Comisiei Europene astfel încât noua taxă care să fie introdusă de la 1 ianuarie 2013.
Săptămâna trecută, la audierile din Parlament pentru validarea în postul de ministru al Mediului, Rovana Plumb a spus că taxa auto este o problemă sensibilă asupra căreia se vor aduce precizări noi după finalizarea bugetului, ea susţinând ca aceasta să fie o taxă de mediu, stabilită în funcţie de nivelul de poluare.

realitatea.net

TAXA AUTO de primă înmatriculare rămâne în vigoare. “Timbrul de mediu” este un proiect
Rate this post
Jan 062013
 

Taxele şi impozitele locale au fost majorate cu 16 la sută la Ploieşti, în prima zi de program cu publicul la Serviciul de Finanţe din municipiu câteva sute de persoane înghesuindu-se să-şi plătească dările, pentru a beneficia de o reducere de 10 procente, potrivit Mediafax.

Primăria Ploieşti a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că începând cu 1 ianuarie 2013 taxele şi impozitele locale s-au majorat, în baza unei Hotărâri a Guvernului adoptată şi publicată în Monitorul Oficial în ultimele zile ale anului trecut.

“Primăria Ploieşti a luat act de Hotărârea Guvernului 1309/27 decembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial din 28 decembrie 2012 şi informează cetăţenii că începând cu 1 ianuarie 2013 taxele şi impozitele locale se majorează cu aproximativ 16%”, se arată în comunicatul dat publicităţii joi de municipalitatea ploieşteană.

Directorul Serviciului Public de Finanţe Locale Ploieşti, Simona Dolniceanu, a declarat că joi a fost prima zi din noul în an în care au fost deschise casieriile şi în care s-au încasat taxe şi impozite majorate.

Câteva sute de ploieşteni au mers în primele ore ale programului la casieriile Serviciului Public de Finanţe pentru a-şi achita taxele şi impozitele locale. Conform unei hotărâri a Consiliului Local Ploieşti, contribuabilii care achită integral impozitele până la data de 31 martie a fiecărui an beneficiază de o reducere de zece la sută din valoarea acestora.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.

În 27 decembrie, ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, anunţa că Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.

El a arătat că actualul cadru legal, reglementat inclusiv prin hotărârea deja adoptată de Guvern, impune autorităţilor locale obligativitatea de a indexa taxele şi impozitele locale, dar că în prima şedinţă de anul viitor va fi adoptată o ordonanţă prin care această indexare va rămâne la latitudinea administraţiei.

Ministrul a afirmat că fiecare autoritate locală va avea propriile criterii în baza cărora va decide dacă indexează sau nu taxele, fără a mai putea susţine că Guvernul impune indexarea.

“Va fi modificat în şedinţa de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanţă, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecărei autorităţi locale să indexeze sau nu, în funcţie de condiţiile specifice din localitatea respectivă. Prevederile din Codul Fiscal actuale crează obligativitatea pentru fiecare autoritate locală ca, în momentul în care a apărut hotărârea de guvern de indexare, să o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecărui primar şi fiecărui consiliu local să aplice sau nu această indexare”, explica Dragnea.

Vicepremierul a precizat că în urma acestei decizii subiectul taxelor şi impozitelor locale va fi dezbătut foarte serios în consiliul local, la şedinţe fiind posibilă chiar participarea cetăţenilor.

Târgu Mureş: Taxele şi impozitele locale vor fi păstrate la acelaşi nivel ca în 2012

Taxele şi impozitele locale percepute de administraţia din Târgu Mureş pentru acest an vor fi păstrate deocamdată la acelaşi nivel ca în 2012, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, reprezentanţii municipalităţii arătând însă că unele taxe ar putea fi reanalizate, în funcţie de încasări.

Consilierul local Claudiu Maior a declarat, joi, că taxele şi impozitele locale care vor fi percepute de administraţia din Târgu Mureş în acest an au fost păstrate la acelaşi nivel ca în 2012.

El a adăugat că hotărârea care menţine acelaşi nivel al taxelor şi impozitelor locale ca în 2012, adoptată la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, a fost “un cadou” al Consiliului Local pentru locuitorii oraşului, deşi recomandarea executivului Primăriei a fost ca acestea să se ajusteze cu rata inflaţiei.

Potrivit sursei citate, unele dintre taxe ar putea însă să fie reanalizate, în funcţie de încasări, la sfârşitul lunii ianuarie.

“Deocamdată, taxele rămân la nivelul anului 2012. La fel, taxa de intrare la bazinul olimpic şi taxele de intrare în complexul de agrement şi Sport «Mureşul» («Weekend»). Urmând ca în momentul în care se doreşte să se facă alte facilităţi, vis-a-vis de aceste taxe, să se revină cu un material în luna ianuarie. Cred că până la urmă a fost un cadou, ca să zic aşa. Rămâne ca la sfârşitul lui ianuarie să mai vedem, în funcţie de încasările pe care le avem”, a spus Maior.

Potrivit hotărârilor Consiliului Local Târgu Mureş, afişate pe site-ul municipalităţii, taxele pe clădiri se calculează ca 1,5 la sută din valoare – pentru imobilele care au fost reevaluate în ultimii trei ani, ca 20 la sută din valoare – pentru imobilele care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani şi ca 40 la sută din valoare – pentru imobilele care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani.

Taxa de salubrizare se menţine la valoarea de 11 lei pe an per locuinţă, iar taxa de habitat – pentru lucrări de deratizare, dezinsecţie si dezinfecţie – la 12 lei pe an per locuinţă.

Impozitele şi taxele pe terenurile din intravilan pe care sunt amplasate construcţii se menţin, de asemenea, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, la acelaşi nivel – între 1.519 lei şi 6.508 lei pe an, în funcţie de zonă.

Pe de altă parte, în 2013 se instituie unele taxe speciale noi, precum cea pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatelor de atestare fiscală, în valoare de 20 de lei, şi taxa pentru folosirea unor terenuri din proprietatea municipiului, “cu titlu de zonă de protecţie sonde şi echipamente pentru persoane juridice private”, de 27.240 de lei pe hectar anual, care poate fi achitată în două rate egale, până la sfârşitul lunilor martie şi septembrie.

Taxele şi impozitele locale au fost majorate la Suceava, unele dintre acestea cu 16 la sută, a decis, joi, Consiliul Judeţean.

Consiliul Judeţean Suceava a adoptat, la sfârşitul lunii decembrie 2012, o hotătâre privind nivelul taxelor, impozitelor şi tarifelor locale, iar preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, a explicat că a fost nevoit să convoace de îndată o şedinţă a CJ în prima zi lucrătoare a anului 2013 pentru a corela hotărârea CJ adoptată anul trecut cu prevederile HG 1309 adoptate în 27 decembrie 2012.

El a arătat că la şase poziţii taxele şi impozitele locale stabilite de CJ Suceava sunt mai mici decât minimul prevăzut prin Hotărârea Guvernului din 27 decembrie şi că este nevoie să fie modificate.
“Mergem doar la nivelul minimal prevăzut”, a spus Nechifor.

Astfel, s-au modificat cu 16 la sută taxa pentru certificatul de urbanism pentru clădiri cu o suprafaţă mai mare de o mie de metri pătraţi, precum şi valoarea de impozitare a clădirilor, iar de la un leu la cinci lei a crescut tariful pentru eliberarea de acte de la Serviciul de evidenţa populaţiei.

Liderul consilierilor judeţeni PDL, Vasile Ilie, a spus că PDL nu este de acord cu nicio majorare de taxe şi impozite şi a subliniat că premierul Victor Ponta a declarat că va lăsa la latitudinea consiliilor locale modificarea acestora.

“Noi nu votăm majorări de taxe şi impozite ci doar majorări de pensii şi salarii”, a spus Ilie, iar Nechifor i-a replicat că PDL este partidul care a tăiat pensiile şi salariile.

Hotărârea CJ Suceava de majorare a unor taxe şi impozite a fost adoptată cu 19 voturi ale consilierilor judeţeni USL şi PPDD, în timp ce cei zece consilieri judeţeni PDL prezenţi au votat împotrivă.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.

În 27 decembrie, ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, anunţa că Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.

El a arătat că actualul cadru legal, reglementat inclusiv prin hotărârea deja adoptată de Guvern, impune autorităţilor locale obligativitatea de a indexa taxele şi impozitele locale, dar că în prima şedinţă de anul viitor va fi adoptată o ordonanţă prin care această indexare va rămâne la latitudinea administraţiei.

Ministrul a afirmat că fiecare autoritate locală va avea propriile criterii în baza cărora va decide dacă indexează sau nu taxele, fără a mai putea susţine că Guvernul impune indexarea.

“Va fi modificat în şedinţa de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanţă, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecărei autorităţi locale să indexeze sau nu, în funcţie de condiţiile specifice din localitatea respectivă. Prevederile din Codul Fiscal actuale crează obligativitatea pentru fiecare autoritate locală ca, în momentul în care a apărut hotărârea de guvern de indexare, să o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecărui primar şi fiecărui consiliu local să aplice sau nu această indexare”, explica Dragnea.

Vicepremierul a precizat că în urma acestei decizii subiectul taxelor şi impozitelor locale va fi dezbătut foarte serios în consiliul local, la şedinţe fiind posibilă chiar participarea cetăţenilor.

TAXELE ŞI IMPOZITELE locale în 2013: Ce decizie au luat autorităţile în ţară
Rate this post