Mar 082010
 

România este printre primele zece ţări europene, în ceea ce priveşte rata obezităţii. La nivel mondial, peste un miliard de persoane sunt supraponderale.

“România se află între primele state din Europa în ceea ce priveşte rata obezităţii. La noi, 30% din populaţia adultă suferă de obezitate, iar în rândul copiilor prevalenţa este de 6%-8% “, potrivit medicului Constantin Dumitrache de la Institutul Naţional de Endocrinologie “C. I. Parhon”.

Principalele cauze ale obezităţii sunt hrana bogată în grăsimi şi activitatea redusă. Industria alimentară, industria fast-food şi cea a băuturilor acidulate sunt considerate vinovate de proliferarea acestei boli, alimentaţia oamenilor fiind astfel  extrem de dezechilibrată.

“Mâncarea şi lipsa de mişcare sunt în proporţie de 99% cauza obezităţii. Acum toată lumea are mijloace de transport, nimeni nu mai merge pe jos. Copii nu se mai duc pe jos la şcoală. A dispărut efectiv mişcarea şi atunci ar trebui să scadă şi alimentaţia spre minimum necesar. Asta înseamnă un pic în plus peste metabolismul bazal. Adicăconsumul minim necesar menţinerii vieţii. Programul din zilele de azi acoperă în totalitate ziua şi nu ne permite să avem un program de mese natural, care să coincidă cu necesităţile organismului. Şi masa de seară devine masa principală, cea mai abundentă care nu se consumă, ci se depune”, a declarat Constantin Dumitrache.

Specialiştii avertizează că obezitatea morbidă este principala cauză a unor maladii cronice precum bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale. Anul acesta, în România, două cazuri de obezitate morbidă au atras atenţia. Este vorba despre o femeie de 240 de kilograme din Craiova, care a născut prin cezariană o fetiţă de 2,9 kilograme şi de un bucureştean de 350 de kilograme.

OMS: Peste un miliard de persoane sunt supraponderale

Într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se arată că exisă peste un miliard de persoane adulte supraponderale.  Cel puţin 300 de milioane de adulţi sunt obezi. În Europa, recordul la obezitate este deţinut de Marea Britanie cu 23%, faţă de Germania cu 12% şi Italia cu 8%, potrivit aceluiaşi raport. În SUA, 30% dintre adulţi sunt consideraţi obezi, circa 60 de milioane de persoane.

Obezitatea progresează şi în rândul copiilor. În lume există 22 de milioane de copii obezi, cu vârsta peste 5 ani. Obezitatea infantilă tinde să ia proporţii în Uniunea Europeană, unde peste 14 milioane de copii sunt supraponderali şi numărul acestora creşte cu anual cu 400.000, potrivit OMS.

sursa:realitatea.net

30% dintre românii adulţi suferă de obezitate
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.