Mar 192010
 

A costat Ministerul Sănătăţii aproape 650 de milioane de lei şi s-a derulat pe parcursul unui an şi jumătate. Este vorba despre programul de evaluarea a sănătăţii românilor. Considerat fără utilitate în sănătatea publică şi pentru că se suprapunea peste un alt program asemănător al Casei, el a fost sistat de ministrul Bazac. Acum, PNL spune că un demers atât de reuşit a fost "anulat de portocalii".

PNL regretă sistarea programului de evaluarea a sănătăţii românilor, deşi acesta s-a suprapus, pentru o perioadă, cu cel al Casei de Asigurări şi spune că a fost stopat de “portocalii”.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun însă că programul a fost stopat de ministrul Ion Bazac, în ianuarie 2009.

“Ce s-a întâmplat cu programul (de evaluare a stării de sănătate – n.r.)? A fost anulat! Aşa au înţeles autorităţile portocalii să respecte rezultatele unui demers de prevenţie reuşit şi care a fost preluat de multe ţări din întreaga lume”, se arată în moţiunea simplă intitulată “La Sănătate, nimic nu e sănătos”, depusă, miercuri, de grupul parlamentar al PNL.

Programul de evaluare a stării de sănătate a românilor, iniţiat pe vremea ministrului Eugen Nicolăescu, a fost considerat de “urmaşul” său , ministrul Ion Bazac, ca fiind fără utilitate publică şi, ulterior, sistat.

“Obiectivul acestei evaluări nu a fost atins. Programul a fost un eşec total, de la început până la sfârşit. Din rezultatele programului de evaluare a sănătăţii, derulat între 2007 şi 2008, nu se poate sub nici o formă evalua, cu limite de eroare admisibile şi previzibile, starea de sănătate a românilor”, declara Bazac, în mai anul trecut.

Analizele pentru 12 milioane de români au costat ministerul 630.000.000 lei

Programul s-a derulat în perioada 1 iulie 2007-31 decembrie 2008, timp în care aproximativ 12,5 milioane de români şi-au făcut analizele gratuit, şi a costat ministerul 631.604.957 de lei.

În plus, „programul lui Nicolăescu” s-a suprapus peste un altul, aflat în derulare de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin care românii beneficiau deja de un set de analize gratuite anual, costurile fiind acoperite din fondurile CNAS.

Astfel, în perioada 2007 şi septembrie 2007, cele două programe au funcţionat în paralel, cu posibilitatea de a avea duble finanţări pentru aceleşi analize, spus reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS).

După 3 luni, MS şi CNAS au realizat că avem două programe paralele

De-abia după trei luni de funcţionare, conducerea MS şi CNAS au realizat acest lucru.

În plus, comisia din Ministerul Sănătăţii care s-a ocupat de acest program a spus că evaluarea s-a făcut atipic, pe toată populaţia, şi nu pe eşantioane reprezentative, aşa cum presupun regulile de bază ale statisticii şi standardele internaţionale.

Potrivit MS, pentru 1,2 mililoane de persoane, datele de evaluare sunt absente sau informaţiile esenţiale sunt incomplete.

De asemenea, pentru 450.000 cazuri, au fost constatate coduri de raportare dublate, ceea ce înseamnă consultaţii şi analize fictive, care nu s-au realizat, dar care au fost plătite.

Bazac aprecia atunci că, din totalul costurilor, circa 20 de milioane de euro s-au dus pe cheltuielile administrative – costuri cu tipărirea taloanelor, expedierea poştală, rambursarea, introducerea şi înregistrarea persoanelor evaluate în baza de date.

La acestă sumă, se mai adaugă circa 10 milioane de euro, pentru achiziţionarea de laptopuri pentru medicii de familie, special pentru acest program, potrivit lui Bazac.

MS: Datele colectate contrazic evaluările anterioare

Mai mult, spun reprezentanţii MS, informaţiile colectate contrazic datele provenite din evaluările anterioare, precum şi tendinţele măsurate la nivel internaţional.

“Programul lui Nicolăescu” a arătat că peste 3.600.000 de români au risc de a se îmbolnăvi de diabet, iar aproape 850.000 de persoane prezintă risc cardiovascular.

Totodată, sute de mii de români sunt supuşi riscurilor de osteoporoză, accident vascular cerebral şi cancer colorectal.

sursa:realitatea.net

650 de milioane de lei pentru un program de sănătate considerat inutil
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.