Jul 222010
 

R136a1 este situată la 165.000 de ani lumină de Soare, masa sa este de 365 de ori mai mare decât cea a Soarelui, străluceşte de milioane de ori mai tare decât acesta şi dacă ar fi plasată în jurul lui, viaţa pe Pământ, în forma actuală, ar fi imposibilă.

Care este masa maximă la care poate ajunge o stea? Până în prezent era acceptată ideea că o stea nu poate depăşi de mai mult de 150 de ori masa Soarelui. Cu telescopul Oraganizaţiei spaţiale europene instalat la observatorul din deşertul Atacama din Chile, cercetătorii au descoperit o stea care depăşeşte cu mult acestă limită, notează Le Monde.

Potrivit rezultatelor unui raport publicat în Caietele Lunare ale Societăţii Astronomice Regale, steaua în cauză are masa de 320 de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Echipa de astronomi condusă de profesorul Paul Crowther de la Universitatea Sheffield din Anglia a studiat aglomerările de stele NGC 3603 şi R136a, situate la 22.000 şi respectiv 165.000 de ani-lumină de Soare. În R136a a fost descoperită o stea numită R136a1, care la naşterea sa, acum un milion de ani, ar fi avut o masă de 320 de ori mai mare decât a Soarelui. De atunci, ca toate stelele de altfel, şi-a mai pierdut din masă şi cântăreşte doar de 265 de ori masa solară, cu mult peste limitele teoretice.

Publicaţia franceză avertizează asupra faptului că, de-a lungul timpului, mai multe teorii de acest tip au fost infirmate. În 2007, când echipa lui Jesus Maiz Apellaniza anunţat că Primis 24-1 este o stea solitară care are de 200-300 de ori masa solară, s-a demonstrat că este vorba despre un grup stelar, ai cărui membri nu depăşeau separat 100 de mase stelare.

Erorile au venit din faptul că este dificil de distins de la o distanţă atât de mare dacă sunt vizibile doar una sau mai multe stele. De data aceasta, cercetătorii au asigurat că puterea de rezoluţie a instrumentelor cu infraroşu a noului telescop poate asigura asupra faptului că R136a1 este o stea solitară.

Dacă se dovedeşte a fi exact, steaua are o masă de 265 de ori mai mare decât cea a Soarelui, o temperatură de şapte ori mai mare şi ar fi de câteva zeci de ori mai mare şi de milioane de ori mai strălucitoare decât Soarele.

Dacă ar fi plasată în locul Soarelui, R136a1 ar reduce durata anului terestru la trei săptămâni şi ar emite radiaţii ultraviolete atât de puternice încât ar face viaţa, în forma actuală, imposibilă.A fost descoperită cea mai mare stea din Univers VEZI VIDEO
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.