Nov 042010
 

Hologramele fac parte din cele mai multe filme SF. Acum, oamenii de ştiinţă au inventat un gadget care permite spectatorilor să vadă videoclipuri holografice 3D fără ochelari speciali.

Invenţia ar putea revoluţiona televiziunea, filmele şi jocurile  video, precum şi afişele publicitare de pe străzi. Ar putea fi folosită pentru crearea hărţilor 3D şi ar putea permite chirurgilor să facă operaţii la sute de kilometri distanţă de pacienţi.

Gadgetul este denumit teleprezenţă holografică şi este creaţia cercetătorilor de la facultatea de ştiinţe optice din cadrul Universităţii Arizona.

“Teleprezenţa holografică înseamnă că putem înregistra o imagine 3D într-un loc şi o putem arăta în alt loc, în timp real, oriunde în lume”, a spus dr. Nasser Peyghambarian, care a condus studiul.

Prototipul foloseşte un ecran de 10 inch, făcut dintr-un nou tip de material “fotoretractiv” care poate reface holograma o dată la două secunde.

Imaginea este înregistrată cu ajutorul mai multor camere normale, fiecare din ele văzând obiectul din alt unghi.

Informaţia este apoi codată într-un fascicul rapid de laser care interferează cu alt fascicol luminos, creând astfel un “model de interferenţă” care este scris pe un material fotorefractiv şi construind imaginea 3D.

A fost inventat gadgetul care redă holograme ca în Star Wars VEZI VIDEO
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.