Oct 232010
 

Mai vrem unul, deşi primul nu prea ne-a ajutat la nimic! România este în prag să semneze noul acord cu Fondul Monetar Internţional deşi prima înţelegere de acest gen nu a scos ţara din criză, aşa cum ne promiteau guvernanţii. Avem în continuare împrumuturi scumpe, un leu neatractiv şi zero investiţii în economie.

România a încasat de la Fondul Monetar Internaţional de la semnarea acordului până în prezent aproximativ 11 miliarde de euro. 80% din această sumă a intrat în conturile BNR, aşa cum prevede înţelegerea.

Banii trebuiau folosiţi pentru relansarea creditării şi întărirea leului. Deşi acordul României cu FMI se apropie de final, împrumuturile pentru români reprezintă în continuare un lux. În august, valoarea creditelor în lei şi valută acordate populaţiei şi firmelor a crescut cu doar 4,5 la sută. Şi asta pentru că, de exemplu, dobânzile la creditele de nevoi personale depăşesc 20 la sută.

Nici leul nu s-a întărit ca urmare a banilor primiţi de la FMI. Ba mai mult, anul acesta euro a atins un nou maxim în raport cu leul, iar moneda europeană nu a scăzut sub pragul de 4 lei.

Există şi un câştigător al banilor primiţi de la Fondul Monetar: statul român. Datorită sumelor primite de la FMI, BNR a lăsat băncilor mai mulţi bani la dispoziţie. Bani care n-au ajuns la populaţie, ci la stat pentru plata salariilor şi pensiilor. De la începutul anului, autorităţile au luat de la bancheri aproximativ 1 miliard de euro pe lună.

În privinţa noului acord cu FMI, acesta va fi de tip preventiv iar banii vor putea fi folosiţi doar de Banca Naţională. România va lua cu siguranţă şi un împrumut de la Uniunea Europeană pentru a putea plăti salariile şi pensiile.

sursa realitatea.net

Acordul cu FMI semnat anul trecut nu a scos ţara din criză, aşa cum promiteau autorităţile
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.