Dec 172010
 

WWF a lansat „Adoptă un urs!”, prima campanie online de strângere de fonduri derulată de organizaţie în România. Sumele obţinute vor fi utilizate pentru proiectele WWF de conservare a pădurilor, „casa” ursului brun.

Instrumentul principal al campaniei este website-ul interactivwww.adoptaunurs.rounde, în trei paşi simpli, se poate adopta simbolic un urs. Mesajul emoţional face legătura între senzaţia de bucurie şi confort pe care cei mai mulţi o aveam când eram copii şi ursuleţul de pluş preferat, moale şi pufos, ne alina supărarea şi se bucura împreună cu noi.

Purtătorii de mesaj şi elementele principale ale vizualurilor campaniei sunt cinci ursuleţi simpatici, care însoţesc utilizatorii websiteului pe parcursul procesului de „adopţie”. Odată parcurşi paşii menţionaţi pe website, se poate descărca un wallpaper cu ursuleţul şi varianta de culoare preferate.

„Am ales să vorbim despre lucruri serioase într-o manieră ludică şi interactivă.Obiectivele noastre sunt să transmitem mesaje de conservare a naturii, să vorbim despre efectele pe termen lung ale distrugerii mediului natural al ursului brun şi să determinăm publicul ţintă să întreprindă o acţiune concretă: să adopte un urs. Este un gest cu triplă semnificaţie: pentru natură, prin fondurile pe care le alocăm proiectelor de conservare, pentru o persoană dragă, prin cadoul (o jucărie de calitate marca WWF) pe care îl trimitem celor care adoptă şi prin acţiunea însăşi de a face o faptă bună.” precizează Dana Carataş, coordonatoarea proiectului.

Ursul brun este o specie reprezentativă pentru România, un simbol al bogăţiei şi diversităţii naturii, iar prezenţa lui este dovada unui mediu natural sănătos şi nealterat. Ursul brun are un rol extrem de important în păstrarea biodiversităţii, însă numărul exemplarelor din această specie a cunoscut un declin dramatic în ultimele două secole.

Dacă în trecut ursul brun era larg răspândit în Europa, astăzi specia a dispărut din multe ţări de pe continent. În prezent, aproximativ 14.000 de exemplare de urs brun mai pot fi găsite în Europa (fără Rusia). Dintre acestea, mai mult de 6.000 trăiesc în România, cea mai numeroasă populaţie de urşi bruni de pe continent, conform raportului IUCN „Plan de acţiune pentru conservarea ursului brun în Europa” (1999).

„Cu toate acestea, ameninţările şi presiunile la care este supus mediul natural în care trăiesc urşii în România afectează din ce în ce mai mult această specie. Dezvoltarea haotică a infrastructurii este o ameninţare frecventă. Proiecte de autostrăzi fără pasaje de trecere pentru animale, drumuri şi pârtii de ski în zonele de protecţie integrală din ariile naturale protejate, extinderea oraşelor şi a staţiunilor turistice fără calcularea costurilor pe care acestea le presupun din perspectiva pierderii biodiversităţii, toate acestea reprezintă ameninţări cotidiene pentru „casa” ursului brun.”, menţionează Dana Carataş.

sursa realitatea.net

“Adoptă un urs”, campania WWF România pentru conservarea ursului brun
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.