Apr 112010
 

"Cel mai uşor lucru este să dai vina pe pilot pentru că el era la conducerea avionului, dar eu m-aş abţine de la acest lucru", a declarat ambasadorul în timpul unei întâlniri cu presa după slujba oficială la catedrala catolică din Sofia.

Căpitanul avionului prezidenţial polonez, care s-a prăbuşit sâmbătă în vestul Rusiei, ar fi putut fi supus unei presiunimult prea mari din cauza nivelului foarte înalt al delegaţiei de la bordul aeronavei, susţine ambasadorul polonez la Sofia, Andrzej Papierz, citat de site-ul Novinite.com.

“Cel mai uşor lucru este să dai vina pe pilot pentru că el era la conducerea avionului, dar eu m-aş abţine de la acest lucru”, a declarat ambasadorul în timpul unei întâlniri cu presa după slujba oficială la catedrala catolică din Sofia, în memoria preşedintelui polonez Lech Kaczynski, care a murit în catastrofa aeriană din Rusia.

“Nu voi detalia acest subiect, dar am călătorit cu astfel de delegaţii de mai multe ori, şi ştiu că presiunea care apasă pe pilot este enormă în astfel de cazuri”, a declarat Papierz, comentând decizia pilotului polonez de a ateriza la Smolensk deşi fusese sfătuit să se îndrepte către Minsk.

Ambasadorul a subliniat că delegaţia poloneză era aşteptată la Katin, unde urma să comemoreze 70 de ani de la masacrul comis de poliţia sovietică împotriva a zeci de mii de ofiţeri polonezi, iar după aterizarea la Smolensk, aceasta mai avea de mers doar 15 kilometri. În schimb, dacă ar fi aterizat la Minsk, în capitala belarusă, distanţa era de zece ori mai mare, iar delegaţia a considerat probabil că o aterizare aici ar însemna o întârziere preamare.

Ambasadorul Papierz a declarat că a participat la inaugurarea cimitirului militar polonez de la Katin, în urmă cu zece ani, şi ştie aeroportul din Smolensk.

“Este unul dintre multele aeroporturi militare din pădure, nu văd nicio vină din partea ruşilor aici. Acestea sunt foarte înguste, înconjurate de păduri şi de o ceaţă foarte deasă, iar acest lucru a cauza tragedia”, a declarat ambasadorul, citat de BTA.

El a precizat că autorităţile vor fi, pe viitor, mai atentente înainte de a trimite o delegaţie atât de numeroasă cu un singur avion. Potrivit acestuia, şi preşedintele bulgar călătoreşte cu o delegaţie numeroasă când se deplasează în străinătate.

Noi nu suntem atât de bogaţi pentru a avea avioane Air Force 1 şi pentru a transporta pe fiecare individual. Aceasta este realitatea noastră. Au fost multe discuţii despre cumpărarea unor avioane, dar societatea este foarte sensibilă la astfel de achiziţii; astfel de decizii sunt privite negativ de populaţie, cred că situaţia din Bulgaria este similară. Oamenii văd acest lucru ca pe un fel de privilegiu, iar ca urmare, Guvernul nostru are două avioane Tu-154, dintre care unul s-a prăbuşit”, a conchis ambasadorul polonez.

sursa:realitatea.net

Ambasadorul polonez la Sofia: Presiunea care apasă pe pilot este enormă
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.