Apr 112010
 

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a afirmat că pilotul şi Kaczynski fuseseră sfătuiţi să se îndrepte către Minsk, capitala Belarusului, deoarece aerodromul militar din Smolensk nu dispune de echipamentele necesare pentru aterizare în condiţii de ceaţă densă.

Şeful echipei de anchetă ruse a confirmat, sâmbătă, faptul că piloţii avionului prezidenţial polonez au insistat să aterizeze în condiţii de ceaţă densă, ignorând recomandările controlorilor de trafic.

“Înregistrările confirmă natura discuţiilor” dintre piloţi şi controlori, a declarat Aleksandr Bastrikin, într-o discuţie cu premierul Vladimir Putin, aflat la locul catastrofei aviatice de sâmbătă, soldate cu moartea preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, şi a altor 96 de persoane. Aparatul s-a prăbuşit în apropiere de pista de aterizare a aeroportului din Smolensk.

Autorităţile ruse susţin ipoteza conform căreia catastrofa aeriană de la Smolensk, soldată sâmbătă cu moartea preşedintelui polonez Lech Kaczynski, a fost provocată de o eroare a piloţilor

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a afirmat că pilotul şi Kaczynski fuseseră sfătuiţi să se îndrepte către Minsk, capitala Belarusului, deoarece aerodromul militar din Smolensk nu dispune de echipamentele necesare pentru aterizare în condiţii de ceaţă densă.

“La o distanţă de un kilometru şi jumătate, controlorii de trafic au constatat că viteza de coborâre a avionului creştea, în timp ce aparatul reducea altitudinea mai multdecât impunea unghiul de apropiere”, a declarat comandantul-adjunct al Statului Major al Forţelor Aeriene ruse, Aleksandr Alioşin.

“Controlorii au cerut avionului să revină la zbor orizontal şi, când au constatat că piloţii nu urmează instrucţiunile, i-au cerut de mai multe ori comandantului să se îndrepte către alt aeroport. În pofida acestui fapt, piloţii au continuat coborârea”, a adăugat el.

“Cu puţin timp înainte ca aparatul să iasă din spaţiul aerian belarus, colegii ruşi ne-au cerut să transmitem la bord informaţii privind condiţiile meteo nevaforabile pentru aterizare de la Smolensk”, a afirmat, la rândul său, şi un reprezentant al autorităţilor de la Minsk, citat de agenţia Interfax.

Conform autorităţilor locale, din cauza ceţii dese din zonă,un alt avion, care ar fi trebuit să aterizeze mai devreme la Smolensk, a decis să se îndrepte către alt aeroport, iar un al treilea aparat a înregistrat un incident la aterizare.

Comitetul de anchetă al Parchetului rus a anunţat deschiderea unei investigaţii privind “posibile încălcări ale regulilor de securitate aeriană. Anchetatorul principal Aleksandr Bastrikin a adăugat că la locul catastrofei au fost trimişi peste 40 de experţi.

Ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu, a anunţat că ambele cutii negre ale avionului au fost localizate. “Cutiile, atât cea care conţine parametrii de zbor, cât şi cea cu înregistrările audio, au fost găsite la locul catastrofei. Expertiza, care va clarifica motivele catastrofei, a început deja“, a spus Şoigu, citat de Interfax.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a dispus înfiinţarea unei comisii guvernamentale conduse de Putin pentru elucidarea cauzelor catastrofei. Premierul rus a ajuns sâmbătă în apropiere de Smolensk, la locul catastrofei aviatice. Acesta le-a cerut sâmbătă anchetatorilor să identifice “cât mai rapid” cauzele accidentului de avion.

Preşedintele Poloniei, soţia sa şi o delegaţie formată din înalţi oficiali polonezi se îndreptau către Katyn, unde urmau să aibă loc ceremonii în memoria celor peste 20.000 de ofiţeri polonezi ucişi de forţele sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

sursa:realitatea.net

Anchetatorii confirmă: piloţii polonezi au insistat să aterizeze la Smolensk
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.