Mar 192010
 

Noul proiect al Legii educaţiei încalcă şi mai mult autonomia universitară decât primul proiect declarat neconstituţional şi reia alte articole în cazul cărora s-a stabilit că nu sunt conforme cu Constituţia, susţine fostul ministru Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti.

Fostul ministru Ecaterina Andronescu, senator PSD, a declarat că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea Legii educaţiei a fost corectă atâta vreme cât acest act normativ de maximă importanţă nu a fost aprobat de Parlament. Andronescu a arătat însă că decizia judecătorilor constituţionali priveşte şi alte articole, respectiv cel prin care este încălcată autonomia universitară, descentralizarea sistemului de învăţământ preuniversitar, cel legat de incompatibilitatea funcţiei de director cu calitatea de membru de partid.

“Noul proiect de lege încalcă şi mai mult autonomia universitară, iar problema directorilor membrii de partid este reluată. Dacă va rămâne în această formă, s-ar putea să fie din nou declarată neconstituţională”, a susţinut fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Adronescu.

În 18 noiembrie 2009, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea educaţiei asumată de Guvern în 15 septembrie anul trecut. În motivarea deciziei, Curtea Constituţională a arătat că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi făcută oricând, oricum şi în orice condiţii, deoarece această modalitate de legiferare reprezintă, într-o ordine firească a mecanismelor statului de drept, o excepţie.

De asemenea, judecătorii constituţionali arătau atunci că dreptul Guvernului de a stabili conţinutul şi structura unui proiect de lege nu este absolut, ci trebuie să se supună unor condiţii impuse ori desprinse din realitate pentru programul său de guvernare, ignorarea echivalând cu subminarea raporturilor între puteri.

Curtea Constituţională admitea, astfel o sesizare a parlamentarilor liberali care au reclamat mai multe prevederi ca fiind neconforme cu legea fundamentală, printre care şi aceea legată de faptul că profesorii care deţin funcţia de director sau director adjunct sunt incompatibili cu calitatea de membru al unui partid politic.

Proiectul de Lege privind educaţia naţională a fost discutat şi avizat de Guvern, miercuri, într-o primă lectură. La finalul dezbaterii publice, proiectul Legii eduaţiei va fi discutat din nou în Guvern, în vederea aprobării finale. Sindicatele din învăţământ sunt nemulţumite că proiectul Legii educaţiei a fost prezentat în Guvern fără ca acesta să fie analizat de cadrele didactice. Proiectul de Lege privind educaţia naţională a fost postat în dezbatere publică, joi seară, pe site-ul Ministerului Educaţiei.

sursa:realitatea.net

Andronescu: Noul proiect al Legii educaţiei încalcă şi mai mult autonomia universitară
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.