Apr 182010
 

Primul nor rezultat din emisia vulcanică din Islanda a traversat deja România, ieşind din ţară duminică, la ora 5:00 dimineaţa, potrivit directorului ANM, Ioan Sandu. Şi totuşi, întrucât emisia nu s-a oprit, se formează în continuare un nor poluant, care coboară în parte şi spre Europa. În aceste condiţii, spune Sandu, România va fi mai ferită începând abia de joi. Vezi care va fi deplasarea norului vulcanic, conform prognozelor Institutului de la Koln

“Cea mai mare parte din emisie se duce pe direcţia vest-est, traversează partea de nord a continentului şi se duce spre Rusia, dar o parte din emisie coboară spre Europa, în continuare”, a spus Ioan Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Această situaţie durează, însă, avertizează Sandu. “Posibilitatea să vină în continuare emisie de cenuşă vulcanică spre Europa, deci şi spre România, e mai multpână joi. De joi, se schimbă puţin, apare dorsala Mediterană care blochează circulaţia dinspre nord-vest, şi România şi sudul Europei sunt mai ferite de noile emisii de cenuşă, care continuă să vină”, a mai explicat Sandu.

Vezi care va fi deplasarea norului vulcanic, conform prognozelor Institutului de la Koln

Potrivit ultimelor informaţii de la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului, deasupra României, la peste 8.000 de metri, concentraţiile de cenuşă vulcanică s-au diminuat semnificativ. Cu toate acestea, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că toate aeroporturile din România rămân închise până luni la ora 10.00, când, după efectuarea unor noi analize, se va decide menţinerea sau, după caz, schimbarea acestei decizii.

De asemenea, oficialii Ministerului Mediului susţin că Administraţia Naţională de Meteorologie a rulat duminică dimineaţă modul de dispersie a cenuşii vulcanice. Conform rezultatelor acestei simulări, pe teritoriul României, la nivelul solului, concentraţiile de particule vor fi nesemnificative, menţinându-se în limite normale, fără niciun pericol pentru populaţie.

sursa:realitatea.net

ANM: Primul nor de cenuşă a părăsit teritoriul României. Al doilea se formează deja
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.