Jul 112010
 

Localitatea Ceatalchioi din Tulcea a fost acoperită de ape. Aproape toate casele s-au prăbuşit, iar oamenii au fugit de frica puhoaielor. Dunărea a înghiţit tot ce a găsit în cale şi continuă să crească. Ici colo, în câte-o casă, mai vezi un om rămas să-şi păzească ce i-a mai rămas.

În Ceatalchioi apa atinge în unele locuri şi doi metri. Cât vezi cu ochii numai apă. Singurul mijloc de transport a rămas barca.

De frica hoţilor, mulţi au rămas în casele pe jumătate dărâmate. Jandarmii patrulează fără oprire pentru a-i ajuta pe localnici.

Aproape toate casele din Ceatalchioi s-au prăbuşit. Puţine clădiri au mai rămas în picioare, dar şi structura lor de rezistenţă a fost afectată, în urma inundaţiilor.

Vineri, aproape 200 de case au fost inundate după ce Dunărea a rupt digul de protecţie. 130 persoane au fost evacuate cu o navă venită special în zonă şi duse la adăpost în Tulcea. Autorităţile estimează că în comună ar mai fi 50 de persoane care nu vor să-şi părăsească locuinţele.

Tot la Tulcea, alte 37 de familii au fost evacuate pe nava Mirceşti. Alte 15 persoane în vârstă au fost evacuate încă de joi şi duse la un centru de zi din Tulcea, iar 60 de oameni s-au autoevacuat din localitate.

200 de case au fost inundate, 40 dintre ele au fost complet distrus, iar 130 oameni au fost evacuaţi. ”Localitatea este inundată în proporţie de 90%. Avem 50 de persoane care refuză evacuarea”, a precizat Liviu Stoica, purtător de cuvânt Jandarmeria Tulcea.

“Este vorba de un dig de protecţie al localităţii Ceatalchioi, construit anul trecut. Din păcate, acesta nu a rezistat presiunii mari de apă. Forţele de la ISU sunt în zonă şi lucrează la astuparea breşei făcute în dig”, a declarat prefectul oraşului Tulcea, Vasile Gudu.

În unele zone din oraş apa ajunge şi pînă la doi metri adâncime-

Potrivit lui Gudu, apele au început să se retragă, astfel că vineri, apele au scăzut la Tulcea cu 4 centimetri.

Digul de apărare a localităţii tulcene Ceatalchioi care a cedat, vineri, prin deversare, aparţine autorităţilor locale şi nu fusese finalizat, informează Administraţia Naţională “Apele Române”.

Potrivit reprezentanţilor “Apele Române”, pentru protecţia populaţiei din zonă vor fi continuate evacuările parţiale, începute în urmă cu două zile în localităţile Ceatalchioi şi Sălceni din cauza inundării din ape interne (infiltraţii).

Pentru asigurarea unei circulaţii corespunzătoare a debitelor şi menţinerea nivelelor la cote mai scăzute, autorităţile din Tulcea vor realiza o breşă de evacuare la intersecţia canalului 36 cu canalul Sireasa.

sursa realitatea.net

Aproape toate casele din Ceatalchioi s-au prăbuşit. Localitatea a fost acoperită de ape
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.