Aug 142010
 

Laboratorul tehnologic al armatei americane, DARPA (Defense Advanced research Projects Agency) îşi propune să creeze un computer de 100 sau chiar de 1000 de ori mai eficient decât cele mai puternice existente acum.

Pentru a dezvolta computerul viitorului, agenţia americană estimează că este necesară revizuirea fundamentelor informaticii, arată Le Monde. La ora actuală, legea lui Moore, postulatul conform numărul de tranzistori pe cip, deci, puterea de procesare, se dublează o dată la doi ani, rămâne în picioare. Armata americană consideră însă că progresele nu sunt suficient de rapide pentru nevoile sale de procesare prevăzute pentru anii următori.

Agenţia îşi propune să creeze computere extrem de performante, care să aibă nevoie de mult mai puţină energie decât cele de acum. Eficacitatea energetică permite, de exemplu, evitarea supraîncălzirii componentelor.

DARPA consideră că, pentru a-şi îndeplini obiectivele, trebuie să “reinventeze informatica”, adică să regândească atât arhitectura fizică a maşinilor cât şi modelele de programare. Agenţia va lucra împreună cu specialiştii de la Intel, constructorul de plăci video Nvidia, MIT şi Laboratorul Sandia National. Acest consorţiu speră să dezvolte o maşinărie capabilă să efectueze un miliard de miliarde de calcule pe secundă, în cel mai bun caz, adică o maşinărie de 600 de ori mai puternică ecât Jaguar, cel mai puternic computer din lume la momentul actual.

În laboratoarele armatei au fost inventate şi alte tehnologii utilizate acum pe scară largă: GPS-ul, sau strămoşul  Internetului, Arpanet.

sursa realitatea.net

Armata americană “reinventează informatica”
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.