Oct 212010
 

Astronomii cred că au găsit cel mai vechi lucru din univers: este o galaxie extrem de îndepărtată şi incredibil de veche.

Ascunsă într-o fotografie făcută de telescopul Hubble la începutul acestui an, galaxia este un mic punct luminos vechi de 13,1 miliarde de ani, adică atunci când universul nostru era foarte tânăr: avea doar 600 de milioane de ani. Acest lucru înseamnă că galaxia recent descoperită este cea mai veche şi mai îndepărtată de până acum.

Galaxia este atât de bătrână în prezent, încât poate nici nu mai există şi s-a contopit cu vecinii săi mai mari, a spus Matthew Lehnert de la Observatorul din Paris, principalul autor al studiului publicat miercuri în revista Nature.

“În termeni umani, galaxia a apărut atunci când universul avea 4 ani”, explică profesorul Richard Ellis.

Astronomii europeni au calculat vârstă după 16 ore de observaţii de la un telescop din Chile care s-a uitat la semnăturile luminoase ale hidrogenului.

La începutul acestui an, astronomii au estimat la 600-800 de milioane de ani de la naşterea universului cele mai îndepărtate puncte din fotografiile făcute de Hubble.

Noua galaxie nu are un nume, e cunoscută după o serie de litere şi de numere.

“Întrucât lumina are nevoie de foarte mult timp să călătorească pe o distanţă aşa de mare, astronomii văd acum galaxia de acum 13,1 miliarde de ani, când era foarte tânără, poate avea chiar 100 de milioane de ani. Are foarte puţin carbon sau metal, pe care le vedem la stelele mature şi este plină de stele tinere, masive şi albastre”, a spus Lehnert.

“Ne uităm aproape la primele obiecte ale universului”.

sursa realitatea.net

Astronomii au descoperit cea mai veche şi îndepărtată galaxie
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.