Apr 142010
 

Astronomii au descoperit mai multe planete aflate în alte sisteme solare care orbitează invers decât sensul de rotaţie a stelei lor, punând la îndoială teoriile cu privire la formarea planetelor.

O echipă de astronomi a anunţat descoperirea a nouă planete noi, tranzitive, la întâlnirea Societăţii Regale Astronomice din Glasgow, Scoţia. Exoplanetele tranzitive sunt cele descoperite în momentul în care trec prin faţa stelei în jurul căreia orbitează, cauzând o mică scădere a luminii care provine de acolo, în relaţie cu Pământul.

„Ce am arătat astăzi este ca o bombă în domeniul exoplanetelor”, a declarat Amaury Triaud, doctorand laGeneva Observatory din Elveţia, potrivit

Când au combinat rezultatele noi cu observaţii mai vechi ale altor 18 planete tranzitive, astronomii au fost surprinşi să afle că şase dintre ele orbitau în direcţia opusă rotaţiei stelei lor (mişcare retrogradă). Cercetătorii au observat acest fenomen pentru prima oară în august 2009, dar era un caz singular.

Noile descoperiri sugerează că astronomii trebuie să revizuiască anumite aspecte ale procesului de formare a planetelor, pentru că în aceste cazuri nu se pot aplica.

sursa:realitatea.net

Astronomii au descoperit planete bizare care orbitează invers
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.