Jul 222010
 

Reducerea salariilor angajaţilor din sectorul public cu 25% şi majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, adoptate de Guvern pentru a se încadra în obiectivele incluse în acordul cu FMI, vor avea un impact negativ asupra consumului pe termen scurt, se arată într-un raport al BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit semnificativ prognoza economică pentru România în acest an, de la stagnare la o contracţie de 3%, reflectând evoluţia din primul trimestru şi măsurile de consolidare fiscală convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Pentru anul următor, banca a revizuit estimarea privind evoluţia economiei la stagnare, de la un avans de 3% anticipat în raportul precedent, din luna mai.

Reducerea salariilor angajaţilor din sectorul public cu 25% şi majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, adoptate de Guvern pentru a se încadra în obiectivele incluse în acordul cu FMI, vor avea un impact negativ asupra consumului pe termen scurt, se arată într-un raport al BERD.

Potrivit estimărilor BERD, PIB al României se va contracta cu 2,1% în trimestrul al doilea al acestui an şi cu 4,3 în trimestrul al treilea, faţă de perioadele similare din 2009. În ultimele trei luni ale anului, economia va avea o evoluţie negativă anuală de 2,2%.

“Prognozăm creştere economică negativă în 2010 în România şi Bulgaria. În România, am revizuit semnificativ în scădere estimarea, de la stagnare la o contracţie de 3%. Acesta reflectă datele dezamăgitoare din primul trimestru şi consolidarea fiscală amplă convenită cu FMI în iunie”, se arată în raportul instituţiei de credit.

BERD a revizuit negativ şi estimarea de creştere econmomică în acest an pentru regiunea în care operează banca, cu 0,2 puncte procentuale, la 3,5%. Pentru 2011, avansul economic a fost revizuit în scădere cu 0,1 puncte procentuale, la 3,9%.

“Având în vedere perspectivele mai slabe pentru zona euro, din cauza implementării programelor de austeritate şi a volatilităţii de pe pieţele financiare, climatul extern va fi probabil mai dificil decât se anticipa anterior”, se arată în raport.

Economiile din Europa emergentă îşi revin încet din criza globală, însă ritmul diferă de la ţară la ţară. Regiunea se confruntă şi cu riscuri externe mai mari rezultate din volatilitatea pieţelor financiare şi impactul programelor de austeritate fiscală.

Perspectiva economică s-a înrăutăţit cel mai mult pentru Europa de Sud-Est, care include şi România, iar recesiunea pare că persistă în regiune, notează BERD, excepţia importantă fiind Turcia.

Creşterea producţiei continuă să fie aproape de zero sau negativă în majoritatea statelor acestei subregiuni, unde recuperarea exporturilor este anulată de cererea slabă de pe piaţa internă, în timp ce sistemele financiare sunt afectate de presiunile exercitate de criza datoriilor suverane. În mai multe state intrările nete de capital s-au redus, iar creditarea pentru sectorul privat a stagnat sau s-a contractat.

Consolidarea fiscală va influenţa negativ avansul economic pe termen scurt în multe state. În medie, economiile din sud-estul Europei se vor contracta cu 1,5% în acest an, potrivit estimării BERD. În raportul anterior, instituţia anticipa o creştere de 0,3%. Pentru 2011, BERD a revizuit negativ prognoza de creştere economică la 1,2%, de la 2,9%.

sursa realitatea.net

BERD a înrăutăţit prognoza economică pentru România în acest an
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.