May 132010
 

Intenţia Comisiei Europene de a controla bugetele naţionale ale statelor membre nu este pe placul tuturor. Suedia nu înţelege de ce trebuie să supună unor reguli comune, deşi nu are probleme bugetare, Anglia nu este de acord cu intruziunea UE în problemele naţionale, iar euroscepticii francezi se tem de o lezare a suveranităţii statului.

Confruntat cu criza bugetară a mai multor state membre, Bruxelles-ul a propus să impună o examinare europeană a bugetelor naţionale începând din 2011, pentru a se asigura că deficitele vor rămâne sub control Astfel, fiecare stat îşi va prezenta în linii mari bugetul primăvara, care ar urma să fie analizat de miniştrii de Finanţe UE, înainte de a fi supus votului în Parlamentele naţionale.

Ar fi vorba despre “o coordonare precoce la nivel european”, în materie bugetară. Este vorba mai ales de asigurarea că nicio ţară nu va derapa periculos, trăgându-şi înapoi vecinii. Măsura ar putea fi aplicată tuturor statelor din UE, cu măsuri suplimentare pentru ţările din zona euro.

“Pentru România, un astfel de dublu control european nu ar fi neapărat un lucru rău, având în vedere ce guverne am avut până acum, ca  şi efectul pozitiv al unui control extern asupra guvernării – putem să ne gândim, de exemplu, numai la reformele aplicate doar din dorinţa de a adera la UE. Dar, fireşte, state ce au guverne în stare să gândească cu propriul cap într-un mod eficient, precum Suedia, nu sunt de acord cu o astfel de cedare a unui drept suveran”, comentează Laura Cernahoschi pe Vox Publica.

Le Monde consideră propunerea Comisiei Europene dreptexplozivă.

Prim-ministrul suedez, Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară nu a aderat la zona euro, consideră “ciudat” ca noul proiect să fie aplicat tuturor ţărilor. “Ţări ca Suedia, ale căror finanţe publice sunt în ordine şi nu întrevăd dificultăţi, nu e logic  să fie tratate la fel“, a estimat premierul suedez. O opoziţie puternică ar putea veni şi din partea Anglei. Premierul conservator David Cameron nu este de acord cu intruziunea UE în probleme naţionale.

Franţa şi Germania s-au arătat mai suple în privinţa noului proiect. Angela Merkel a vorbit despre “un pas important în direcţia corectă”. “Oricum, proiectele de Buget ale statelor membre nu au nimic secret, iar asta nu înseamnă că drepturile Parlamentelor naţionale vor fi puse la îndoială în vreun fel”, a estimat cancelaral german. Şi ministrul Economiei francez, Christine Lagarde consideră utilă “încrucişarea” proiectelor bugetare ale ţărilor europene.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez s-a arătat însă rezervat, amintind că “Parlamentul francez votează bugetul naţional”. Vice-preşedinta Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, estimează controlul bugetelot ca fiind inacceptabil: “Europa şi-a pierdut capul (…) Noua nebunie consistă de fapt în privarea Statelor de ultimul lor staţiu de libertate şi de manevră de care mai dispun: bugetul“.

Propunerile Bruxelles-ului trebuie să fie  examinate de către ţările UE, care vor avea ultimul cuvânt în Parlamentul European. Ele riscă însă să-şi piardă din substanţă, până la votul decisiv. Pentru a înăspri disciplina bugetară, executivul european a sugerat şi “accelerarea punerii la punct” a statelor care afişează deficite excesive.

Se intenţionează şi institurea unui nou sistem de sancţiuni pentru “elementele dificle”. În acest moment, amenzile în zona euro sunt condiţionate de criterii foarte stricte.

sursa:realitatea.net

Bugetele naţionale, controlate de Comisia Europeană. Pro şi contra
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.