Oct 082010
 

Ungaria a solicitat asistenţă de urgenţă din partea Uniunii Europene în lupta împotriva mareei toxice care a inundat trei sate şi a ajuns şi în Dunăre. Reziduurile industriale de culoare roşie, conţinând metale grele, ameninţă 12 ţări riverane Dunării, au recunoscut oficialii europeni. Pentru a reduce alcalinitatea reziduurilor, echipele de intervenţie în caz de urgenţă toarnă oţet şi ipsos în afluenţii fluviului.

Joi seara, autorităţile ungare au cerut Comisiei Europene activarea imediată a mecanismului de protecţie civilă a UE în cazul accidentului produs la rezervorul de reziduuri al uzinei de bauxită-aluminiu Ajkai Timfoldgyar Zrt. de lângă oraşul Ajka, vestul ţării. În urma accidentului s-au deversat până la 1,1 milioane de metri cubi de noroi toxic roşu, potrivit agrepres.ro.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a promis deja asistenţă necesară pentru zonele afectate. El a menţionat că liderii UE sunt în contact permanent cu autorităţile de la Budapesta şi văd că acestea depun într-adevăr eforturi considerabile pentru a face faţă efectelor dezastrului.

Nămolul roşu, îmbibat cu metale grele, poate cauza cancer, a recunoscut ministrul ungar al mediului, Zoltan Illes. Situaţia se va agrava şi mai tare dacă nămolul se va usca şi se va transforma în praf, care va fi apoi purtat de vânt, avertizează el, adăugând că în unele locuri se înregistrează deja un astfel de proces.

Între timp, unda toxică a ajuns în Dunăre şi înaintează spre Serbia şi România. La început, fluxul toxic a ajuns în doi afluenţi ai Dunării, al doilea cel mai lung fluviu din Europa după Volga. Aceasta ameninţă cu un dezastru ecologic cel puţin 12 ţări riverane Dunării, confirmă la rândul lor oficiali europeni. Ecologiştii sunt cu ochii pe mişcarea petei luminoase în fluviu, prelevând probe de apă la fiecare câteva ore.

Deocamdată, veştile sunt încurajatoare – unda toxică îşi pierde proprietăţile toxice în apele puternice ale fluviului. Testele nu arată un nivel ridicat de alcalinitate în probe şi nici nu se înregistrează moartea în masă a peştilor.

Pentru a reduce nivelul de alcalinitate, echipele de intervenţie ungare au turnat ipsos şi oţet în apele poluate, ceea ce a ucis flora şi peştii.

sursa realitatea.net

Catastrofă ecologică în Ungaria: Dunărea diluată cu oţet
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.