Aug 102011
 

 

O explozie solară foarte puternică, cea mai mare din ultimii patru ani, a avut loc marţi, 9 august, însă nu va avea efecte grave asupra Pământului, spun cercetătorii.

“A fost o explozie mare (…) Suntem norocoşi, pentru că locul unde a avut loc furtuna nu era pe partea dinspre Pământ, aşa că nu vom resimţi efectele“, a declarat Joe Kunches, cercetător la National Oceanic and Atmosphere Administration (NOAA), centrul de predicţie a vremii spaţiale.

Plasma explulzată din corona Soarelui nu se îndreaptă spre Pământ, însă unele comunicaţii radio au fost bruiate de un val de protoni veniţi dinspre Soare.

Explozia solară de marţi a început cu puţin înainte de ora 11 şi a fost clasificată în clasa X6.9, pe o scară cu trei clase cu care experţii măsoară intensitatea furtunilor solare. Cea mai puternică furtună solară este clasa X, în timp ce C reprezintă exploziile slabe, iar M, cele medii.

Explozia este cea mai mare din ciclul actual al Soarelui, până acum, care a început în 2008 şi va dura până în jurul anului 2020. Activitatea solară se creşte şi se linişteşte în timpul unui ciclu de 11 ani. Steaua noastră va ajunge la un maxim de activitate în 2013.

“Această explozie solară are o magnitudine de X6.9, adică a fost de trei ori mai mare decât cea mai mare de până acum, din acest ciclu solar, care a avut X2.2, de pe 15 februarie 2011”, au explicat cercetătorii de la Observatorul Dinamicii Solare de la NASA, care monitorizează Soarele.

Furtunile solare sunt cauzate de activitatea intensă a câmpului magnetic al Soarelui şi sunt evenimente obişnuite. În cazul în care plasma expulzată ajunge lângă Pământ, ea va satura câmpul magnetic terestru şi va afecta funcţionarea sateliţilor de pe orbită, şi prin urmare a telecomunicaţiilor şi tehnologiei moderne.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Cea mai puternică furtună solară din ultimii ani a avut loc marţi FOTO
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)