Aug 112010
 

Armillaria ostoyae este ciuperca considerată cel mai mare organism din lume.

Armillaria ostoyae, cunoscută şi sub numele de ciuperca de miere, a început de la un singur spor, prea mic pentru a fi observat fără un microscop. Şi-a întins filamentele printr-o pădure timp de aproape 2400 de ani, ucigând copacii din calea sa. Acoperă acum circa 800 de hectare din pădurea Malheur, în estul Oregonului, Statele Unite, fiind considerat cel mai mare organism din lume.

Ciuperca are un diametru de 5,6 kilometri şi a pătruns în Pământ la o adâncime de aproape un metru. Descoperirea a fost făcută după ce Catherine Parks, un om de ştiinţă de la Pacific Northwest Research Station din Oregon, a auzit în 1998 de moartea copacilor din pădurea la est de Prairie City.

Folosindu-se de fotografii aeriene, Parks a delimitat o zonă cu copaci morţi şi a cules mostre de la 112 rădăcini. A identificat ciuperca printr-un teste ADN. Comparând culturile a descoperit că 61 dintre ele proveneau de la acelaşi organism, ceea ce înseamnă că această ciupercă a crescut mult mai mare decât orice alt organism.

Potrivit independent.co.uk, în 1992, o altă Armillaria ostoyae a fost descoperită în statul Washington, acoperind circa 600 de hectare, în apropierea muntelui Adams.

sursa realitatea.net

Cel mai mare organism din lume are peste cinci kilometri în diametru
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.