Aug 182012
 

 

Foto: BBC Cel mai mare vulcan noroios, Lus

Foto: BBC Cel mai mare vulcan noroios, Lus

Oana Racheleanu

 

Cercetătorii au estimat că cel mai mare vulcan noroios din lume, care a lasat 13.000 familii fără adăpost, va continua să erupă încă 26 de ani.

 

Lusi a erupt prima dată în mai 2006 şi a împrăştiat 180.000 de metri cubi de noroi pe zi, echivalentul a 50 bazine de înot olimpice, informează BBC.

Vulcanul, din Estul insulei Java, Indonezia, a îngropat case, şcoli şi terenurile agricole pe o distanţă de peste sapte kilometri pătraţi.

Aceasta este prima estimare credibilă cu privire la cât timp Lusi (derivat din cuvântul indonezian pentru noroi, Lumpur, şi locul unde a avut loc eruptia, Sidoarjo) va continua să erupă, informează adevarul.ro

«Am făcut o estimare provizorie în 2008, dar de atunci s-a îmbunătăţit în mod semnificativ metodologia», a declarat el pentru BBC News Richard Davies, un geolog de la Universitatea Durham.

Oamenii de ştiinţă au realizat 381 de teste, în urma cărora au ajuns la estimarea de 26 de ani.

Dar profesorul Davies a adăugat: «Există 10% şanse că va dura mai mult de 100 de ani, şi există 90% şanse să dureze mai mult de 10 ani».

Cel mai mare vulcan noroios din lume va fi activ încă 26 de ani
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)