May 122010
 

Forţa săriturii copepodelor este de zece ori mai mare decât a celorlalte animale, raportat la mărimea muşchilor

Copepodele sunt mici, însă muşchii de pe picioarele lor minuscule generează cele mai puternice sărituri din lume.

Copepodele sunt cei mai buni săritori din lumea animalelor, sugerează un nou studiu care a determinat că aceste mici crustacee au o putere mai mare în muşchi decât cangurii, broaştele şi alte animale săritoare celebre.

Macroul, heringul, meduzele şi alţi prădători subacvatici se hrănesc cu copepode. Pentru a evita să devină cină, crustaceele de 1-2 milimetri lungime pot accelera la o viteză de 500 de lungimi de corp pe secundă când fac o săritură.

Muşchii lor micuţi folosiţi pentru aceste sărituri sunt cei mai puternici din lume, raportat  la mărimea lor, potrivit studiului.

“Secretul copepodelor este că, faţă de alte animale, au două sisteme de propulsie: unul pentru înot şi altul pentru sărit”, a declarat autorul studiului Thomas Kiorboe pentru Discovery News.

Cercetătorii au descoperit că forţa săriturii copepodelor este de zece ori mai mare decât a celorlalte animale, raportat la mărimea muşchilor. Oamenii de ştiinţă cred că această putere incredibilă este posibilă datorită unui design optim al picioarelor înotătoare, al musculaturii şi al corpului.

sursa:realitatea.net

Cele mai puternice sărituri din lume, făcute de un animal minuscul: copepoda
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.