Apr 182010
 

Norul de cenuşă vulcanică a coborât cu 27 de metri pe secundă în ultimele 12 ore. Specialiştii nu exclud varianta în care norul ar putea coborî mai mult, dar susţin că această posibilitate este redusă.

În ultimele 12 ore norul de cenuşă vulcanică a coborât cu 3.000 de metri altitudine. Potrivit doctorului în fizică, Doina Nicolae, nu este exclus să coboare şi  mai mult, dar este puţin probabil întrucât există un strat protector de nor de ploaie, cel puţin deasupra Bucureştiului. Ea susţine că în actualele condiţii de umiditate stratul protector de nor nu poate dispărea.

“Norul de cenuşă vulcanică a coborât cu baza până la 2 km şi jumătate altitudine şi se subţiază pe măsură ce trece timpul” a explicat Doina Nicolae.

Ea susţine însă că nu ar trebui să ne îngrijorăm întrucât stratul protector de nori de ploaie se află la altitudinea de 1 km şi jumătate şi împiedică efectele norului de cenuşă să se simtă la sol.

Printre efectelel negative pe care cenuşa din aer le-ar putea avea asupra populaţiei, Doina Nicolae a amintit creşterea concentraţiei de particule la nivelul solului, acolo unde plantele, oamenii şi animalele respiră sau crearea de ploi acide. “În cazul în care norul ar coborî sub altitudinea la care se formează norii de ploaie în acel moment am asista la posibilitatea creării unor ploi acide” a explicat doctorul în fizică.

Preşedintele Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu a avertizat încă de sâmbătă că “cenuşa din norul vulcanului se va depune la sol“. El a atras însă, atenţia că depunerile şi concentraţia vor scădea în funcţie de distanţa faţă de zona de emisie a norului. El susţine că cel puţin până duminică seară la ora 21:00 nu există pericolul ca norul de cenuşă să ajungă la sol în România.

În eventualitatea în care cenuşa va ajunge la nivelul solului, populaţia va trebui să se protejeze. Printre măsurile de protecţie recomandate de Ministerul Sănătăţii se numără îmbrăcămintea corespunzătoare, care să acopere pielea într-o mare măsură, şi evitarea purtării lentilelor de contact, din cauza riscului apariţiei unor leziuni la nivelul globului ocular, a explicat ministrul de resort, Streinu Cercel.

De altfel, şi oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează că cei cu probleme de respiraţie sunt potenţial ameninţaţi. În cazul în care praful microscopic ar ajunge la nivelul solului, este bine ca oamenii să stea cât mai mult în interior, iar în spaţiu deschis să poarte o mască.

sursa:realitatea.net

Cenuşa vulcanică a coborât la 3.000 m altitudine. Bucureştiul este protejat de un strat de nori
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.