Aug 062011
 

 

De la o vârstă destul de fragedă începem să punem întrebări cu privire la corpul nostru. Curiozitatea nu este un lucru rău, ne ajută se evoluăm. Problema constă în răspunsurile pe care le primim, care sunt menite doar să ne oprească în a adresa atât de multe întrebări, potrivit dcnews.ro.

Omul are doar cinci simţuri, văzul, mirosul, simţul tactil, gustul şi auzul.
Adevărul: Nu se ştie exact câte simţuri are un om, dar oamenii de ştiinţă cred că avem între 14 și 20.

Metabolismul dictează dacă eşti gras sau slab
. Încă de mici am fost învăţaţi că poţi să te îngraşi chiar dacă faci exerciţii fizice în mod regulat, din cauza metabolismului.
Adevărul: Dacă vrei să afli de ce eşti gras sau, dimpotrivă, slăbănog, calculează numărul de calorii pe care le asimilezi într-o zi şi scade numărul de calorii pe care corpul le foloseşte de fapt. cu cât eşti mai departe de zero, cu cât mai tare te vei îngrăşa. Teoria metabolismului lent nu este decât o scuză a oamenilor graşi care nu vor nici în ruptul capului să renunţe la mesele copioase şi inutile pentru organism, dar plăcute simţului gustului.

Unele părți din limbă detectează anumite gusturi.

Adevărul: Această minciună a apărut în anul 1941 când un profesor de la Harvard a tradus greșit un studiu făcut în anul 1901 de către germanul D.P Hanig, care a susținut că diferite zone ale limbii percepeau un anumit gust mai intens decât celelalte, dar nu a fost niciodata vorba despre faptul că o zonă detectează un anumit tip de gust și alta nu.

Sângele fără oxigen este albastru
Adevărul: Sângele în sine nu este albastru, ci roşu, indiferent dacă este oxigenat sau nu.  De fapt, nici vena în sine nu este de culoare albastră. Totul se vede astfel din cauza luminii reflectate. Diferența dintre sângele care conține oxigen și cel care nu conține este aceea că primul este de un roşu mai aprins, iar cel neoxigenat de un roşu mai închis.

Cea mai mare parte din căldura corpului se pierde prin cap. Acest neadevăr datează din anii 50 când armata SUA a decis să facă un experiment pentru a vedea câtă căldură pierde un om în condiții de frig extrem.
Adevărul: Da, subiecții au pierdut o cantiate mare de căldură prin cap, dar mai multă căldură au pierdut prin mâini. Mândri de rezultate, oamenii de ştiință s-au grăbit să le publice, doar că au uitat un detaliu foarte important: Subiecții erau îmbrăcați, dar nu aveau căciulă pe cap și nici mănuși. Nu pierzi mai mult de 10%  prin tărătuţă. De fapt, nu pierzi mai multă căldură prin cap decât prin altă parte a corpului.

Mai multe pe dcnews.ro.

Cinci mituri despre corpul uman pe care le ştii de când eşti mic
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.