Jul 222010
 

Autorităţile române încearcă să convingă Comisia Europeană (CE) să acorde o derogare de la legislaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră unui număr de 13 companii obligate să plătească penalizări totale de peste 21 milioane euro pentru încălcarea unor termene.

“În urmă cu două săptămâni, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului şi Departamentul pentru Afaceri Europene au prezentat în şedinţă de Guvern un memorandum pentru suspendarea sancţiunii, pentru că este prima dată când această legislaţie se aplică în România”, au declarat surse guvernamentale.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM),companiile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), TMK – Resiţa, EGGER România, Fabrica de Cărămizi Vaslui, Prefab Construct, Rafinăria Steaua Română, Teraplast GP, Donalam, Zahărul Oradea, Ceramus, Forever Pipe, Monsanto România şi CERAM Material Construct trebuie să plătească penalizări pentru 213.147 de certificate pe care nu le-au returnat în termenul legal.

La preţul de 100 euro pe tona de CO2, stabilit în legislaţia europeană în domeniu, toate companiile enumerate trebuie să plătească penalizări în valoare totală de 21,3 milioane de euro, din care 14,3 milioane de euro este aportul Oltchim.

Prin planul naţional de alocare a certificatelor de emisii, fiecare companie primeşte anual un număr de tone de emisii poluante pe care le poate lansa în atmosferă, pentru care primeşte certificate. Companiile sunt obligate ca până în 30 aprilie a fiecărui an să restituie Registrului Naţional al Emisiilor de Gaze cu efect de seră un număr de certificate egal cu cantitatea totală de emisii provenite de la instalaţia respectivă în anul calendaristic anterior.

În perioada 2008-2012, aproximativ 300 de instalaţii din România au dreptul să emită un total de 379,7 milioane tone de emisii de gaze cu efect de seră, respectiv 75,9 milioane tone anual.

sursa realitatea.net

Companii româneşti, penalizate de UE cu 21 milioane euro pentru încălcarea legislaţiei de mediu
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.