Jan 062012
 

Cosuletul de nadire sau arcul naditor sunt alegerile pescarilor atunci cand au nevoie de o nadire
eficienta si cu actiune rapida.

cosulet_naditor__un_element_foarte_util_pentru_o_nadire_precisa_f096d5b.jpg

Cosuletul de nadire (feeder) si momitorul arcuit in pescuitul pe balta.
cosulet nadire in pescuitul la feeder
Una din componenetele cheie ale pescuitului la feeder, componenta care este direct „responsabila” pentru succesul acestei metode, este nadirea eficienta si cu actiune rapida. O nada bine facuta care actioneaza si apeleaza pestele in timp foarte scurt va fi o nada subumectata.

Problemele apar insa in momentul in care o astfel de nada trebuie sa ajunga si sa actioneze pe substrat fara a se sparge la impactul cu apa sau sa se desfaca pe coborare, in coloana de apa. Acest lucru se poate realiza numai prin folosirea cosuletelor de nadire, care protejeaza si absorb mare parte din socul impactului cu apa dupa lansare si, totodata, mentin laolalta nada si nu permit desfacerea ei pana ce aceasta nu ajunge pe substrat. Daca am fi folosit aceeasi nada pusa pe un momitor arcuit, mare parte din ea s-ar fi dispersat imediat ce atingea apa, restul imprastiindu-se in masa apei, pe substrat ajungand doar carligul si momeala.

Ca o regula generala in pescuitul la feeder pe balta, vom incepe partida folosindcosuletul de nadire primele 10-15 lansari cu o nada subumectata, pentru a crea repede vadul. Apoi, odata ce constatam ca am reusit sa adunam pestii, vom schimba cosuletul cu un momitor arcuit, pe care folosim o nada ceva mai colanta, schimbare necesara pentru a evita saturarea pestilor. Daca observam o diminuare a numarului de trasaturi pe parcursul partidei, va trebui sa alternam cele doua tipuri de momitoare pentru asigurarea unui flux continuu si constant de nada pe vad.

Exista si locuri in care momitoarele arcuite primeaza in fata cosuletelor de nadire, iar aceste situatii le intalnim pe baltile unde suntem nevoiti sa pescuim la distante mari (60-80 m), in special atunci cand dorim un pescuit dedicat la crap.

momitor arcuit pentru nadire precisa
Momitorul arcuit, articol estential in pescuitul la distante mari, pe balta 

Daca urmarim specii gregare, precum platica (ce se poate aduna intr-un numar impresionant pe vad), iar fluxul de nada trebuie sa fie constant si abundent, atunci pe tot parcursul unei astfel de partidei vom folosi cosuletul de nadire.

Cosulet de nadire si arc naditor in pescuitul pe balta
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.