Jun 172010
 

Pornind de la câteva studii realizate pe produsele cosmetice, U.S. Food and Drug Administration (FDA) a constatat existenţa unei legături între o substanţă chimică, retinyl palmitate, conţinută în cremele de protecţie solare şi riscul apariţiei cancerului de piele.

Retinyl palmitate este un compus al vitaminei A şi care este cunoscut pentru efectele sale antiîmbătrânire. Studii realizate de National Center for Toxicological Research şi de National Toxicology Program au demonstrat că şoarecii de laborator a căror piele a fost unsă cu o cremă care conţinea retinyl palmitate dezvoltau mai repede tumori, faţă de cei pe care s-au aplicat creme care nu aveau acest ingredient, potrivit wellness.blogs.time.com.

În vreme ce FDA nu a oferit consumatorilor niciun fel de informaţie legată de pericolul din cremele solare care conţin retinyl palmitate, Environmental Working Group (EWG) a recomandat evitarea cremelor care conţin retinyl palmitate şi oxybenzon. Aceasta din urmă este o substanţă care pătrunde în piele şi apoi intră în sânge.

În Uniunea Europeană, toate produsele care au în compoziţie peste 0,5% oxybenzon trebuie să aibă pe etichetă inscripţia “Conţine oxybenzon”. Totodată, EWG a constatat că etichetele celor mai multe creme le supraestimează performanţele şi că produsele nu sunt monitorizate suficient de către FDA.

În ciuda criticilor pe care cremele solare le-au primit, dermatologii le recomandă în continuare pentru a preveni arsurile solare, care pot degenera în cancer de piele. “De-a lungul anilor în care cremele solare au fost folosite, s-a constat o scădere a numărului persoanelor bolnave de cancer de piele. Noi, medicii, ştim că acestea sunt o protecţie eficientă împotriva acestui tip de cancer”, a explicat dermatologul Margaret Parsons.

Medicul admite că studiile despre posibilul pericol prezentat de retinyl palmitate pot fi un semnal de alarmă, însă concluziile sunt pripite, pentru că substanţa are impact diferit pe şoarecii de laborator şi oameni.

“Deocamdată, cercetările ştiinţifice nu au demonstrat foarte clar că retinyl palmitate ar trebui să fie o problemă serioasă pentru sănătatea noastră. Pâna una alta, cercetările arată o legatură între arsurile solare şi riscul apariţiei cancerului de piele, ceea ce ar trebui să fie un motiv suficient de bun pentru a ne proteja pielea în cazul expunerii prelungite la soare“, a mai spus Margaret Parsons.

sursa realitatea.net

Cremele de protecţie solară pot grăbi dezvoltarea cancerului de piele
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.