Mar 122010
 

Europarlamentarul democrat-liberal propune trecerea la o republică semi-prezidenţială în care preşedintele să poată dizolva Parlamentul şi să prezideze şedinţele de guvern. Parlamentul ar trebui să fie bicameral, cu cel mult 300 de parlamentari, care ar trebui să lucreze tot timpul anului, judeţele ar trebui desfiinţate şi transformate în 10-11 regiuni, iar Curtea Constituţională ar trebui reoganizată.

“Cred că e nevoie de o revizuire amplă a Constituţiei şi nu cred că ea trebuie redusă doar la subiectul referendumului, trecerea la Parlamentul unicameral. Ar fi trist să discutăm despre acest subiect doar în termeni economici legat de o reducere a numărului de parlamentari”, a declarat europarlamentarul PD-L Cristian Preda, în cadrul unei conferinţe pe tema revizuirii Constituţiei susţinute la Institutul de Studii Populare.

Preda a prezentat o serie de propuneri pentru revizuirea Legii Fundamentale.

1. Construirea unui regim semi-prezidenţial cu un regim mai accentuat al preşedintelui. “Eu optez pentru ca preşedintele să poată dizolva Camerele indiferent de momentul crizelor. Este evident dacă ne uităm la modelul francez, iar  preşedinţii nu vor recurge des la această măsură. E un mecanism care permite echilibrarea puterilor”, a spus Preda. Eurodeputatul propune şi prezidarea şedinţelor de guvern de către preşedintele ales de guvern.

2. Parlament bicameral. “Am fost de părere că trecerea la monocameralism nu se impune, am votat împotrivă. Cred însă că rezultatele acestui referendum nu ne conduc automat la trecerea de la un Parlament cu două camere la unul cu o singură cameră. Ar rămâne nerezolvată o problemă, şi anume reprezentarea unor interese colective. Reforma politică trebuie corelată cu o decizie legată de amenajarea teritoriului şi de o filosofie a reprezentării. În situaţia în care rămânem la o asemenea structură – bicamerală – fie se întâreşte rolul consiliilor judeţene, fie se crează o structură mai largă cu regiuni. Mai multe sau mai puţine”, a mai spus Preda.

Eu optez pentru o structură cu un număr de 250 de deputaţi şi la o structură care reprezintă interesele colective, cu 40 de reprezentanţi. Indiferent că vorbim de judeţe, fie de regiuni. Eu cred că trebuie să renunţăm la judeţe, să trecem la 10-11 regiuni cu câte patru reprezentanţi. Şi cred că trebuie să poarte numele de Senat în continuare”, a declarat europedeputatul PD-L.

3. Formalizarea distincţiei între Opoziţie şi Majoritate, clarificând astfel poziţionarea politică a membrilor Parlamentului. “Cred că trebuie să recurgem la înscrierea fiecărui deputat în majoritate sau opoziţie, indiferent. Cred e necesară introducerea mecanismului moţiunii de cenzură constructive. Când e contestată poziţia primului-ministru o soluţie alternativă să fie prezentată”.

4. O sesiune cvasi-permanentă a Camerelor. “Legislativul trebuie să muncească într-o sesiune anuală, cu o vacanţă foarte scurtă în timpul verii şi eventual o săptămână de Crăciun. O sesiune anuală ar elimina practica ordonanţelor de urgenţă, iar Guvernul va putea recurge la ele doar în situaţii de urgenţă”.

5. Reducerea la jumătate a numărului comunelor. “Sunt 3000 de comune şi oraşe. E un număr foarte mare. Există în jur de 40.000 de consilii locale. Cred că se pot reduce la jumătate numărul de consilieri locali. Cred că numărul acestei dimensiuni intermediare – judeţ, regiune să fie 10-11 sau cu varianta mai călduţă de 20. Birocraţia de stat a crescut de la circa 80.000 în 1989 de persoane la 200.000 de persoane în prezent”.

6. Reorganizarea Curţii Constituţionale, prin diminuarea la 10 ani a vechimii de la 18 ani.  Pedelistul spune că durata vechimii în domeniul juridic pentru judecătorii CCR ar trebui diminuată la 10 ani, iar nonjuriştii să poată intra în componenţa Curţii.

7. Reorganizarea instituţiei Avocatului Poporului care trebuie să fie un apărător al intereselor cetăţenilor. Avocatul Poporului ar trebui să aibă dreptul de a participa la deliberările Curţii Constituţionale.

8. Este foarte importantă consacrarea demnităţii umane ca dimensiune centrală a Constituţiei. Preda spune că ar trebui instituit un prag uniform până când o persoană primeşte dreptul la muncă, dreptul la vot şi vârsta la care încetează învăţământul gratuit şi obligatoriu, fie 16 ani, fie18 ani.

sursa:realitatea.net

Cristian Preda propune republică semi-prezidenţială, parlament bicameral şi desfiinţarea judeţelor
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.