Apr 282011
 

 

Un infarct care se produce în cursul dimineţii riscă să fie mai grav decât unul produs în cursul serii, potrivit unui studiu publicat pe site-ul revistei Heart Journal ce face parte din grupul British Medical Journal, informează AFP.

 

Se ştie de mult timp că ritmul circadian influenţează mai multe procese cardiovasculare, precum presiunea sangvină, ritmul cardiac şi incidenţa atacurilor de cord, care au tendinţa de a se produce mai frecvent în momentul în care oamenii se trezesc.

Cercetătorii din Madrid, coordonaţi de medicul Borja Ibanez de la Centrul naţional pentru cercetări cardiovasculare (CNIC), au încercat să determine legătura dintre momentul producerii atacului cardiac şi pagubele pe care acesta le provoacă, mai ales asupra ţesuturilor devenite inerte în urma unei întreruperi prelungite a alimentării cu sânge.

Pentru a măsura acest impact, savanţii spanioli au monitorizat concentraţia unei anumite enzime din sângele celor 811 pacienţi internaţi într-o secţie de terapie coronariană din spitalul San Carlos din Madrid, între 2003 şi 2009.

Pacienţii care aveau cea mai mare cantitate de ţesut cardiac distrus au fost aceia care au suferit un infarct între ora 06.00 şi ora 12.00, iar concentraţiile lor din enzima vizată au fost cu 21% mai mari în comparaţie cu cele ale pacienţilor care au suferit un infarct în intervalul 18.00 – 24.00.

Dintre cei 811 pacienţi, 269 au suferit atacuri de cord în intervalul 06.00 – 12.00, 240, în intervalul 12.00 – 18.00, 161, în intervalul 18.00 – 24.00, şi 141, în intervalul 24.00 – 06.00.

Money

MONEY.ro

 

Crizele cardiace sunt mai periculoase dacă se produc dimineaţa
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.