Jun 012010
 

Tăierile salariale ţi-au afectat veniturile? Nu mai faci faţă datoriilor? Este momentul să-ţi cauţi un al doilea job, măcar până treci de perioada de criză financiară.

Firmele sunt mai deschise ca niciodată la colaborări, spun consultanţii în resurse umane, deoarece nu doresc să-şi suplimenteze costurile într-o perioadă de incertitudini. Companiile evită să mai angajeze pe perioadă nedeterminată sau în regim full-time şi preferă variante mai flexibile de colaborare, chiar dacă legislaţia muncii este extrem de neprietenoasă din acest punct de vedere.

● Mergi la interviuri de angajare şi propune varianta part-time. Nu trebuie să cauţi un job diferit de ceea ce faci în prezent sau de ce ştii să faci mai bine. Poţi să iei iniţiativa şi să propui firmelor care scot posturi la concurs varianta colaborării. Trebuie, însă, să te documentezi în prealabil pe site-ul companiei sau în presă dacă firma este deschisă sau nu la aranjamente flexibile. Unii manageri privesc cu suspiciune astfel de propunere şi se gândesc că nu vrei să te implici la job. Altora s-ar putea să li se pară o idee excelentă şi, chiar dacă sunt interesaţi în prezent de o poziţie full-time, s-ar putea să găsească variante de colaborare şi pentru tine.

● Caută soluţii de colaborare prin reţeaua de cunoştinţe. Networkingul este cea mai eficientă metodă de a-ţi găsi un job, inclusiv part-time, spun specialiştii. Şi companiile preferă să recruteze personal prin recomandări venite dinspre angajaţii proprii, deoarece se asigură de loialitatea şi calitatea persoanelor recrutate. “Networkingul este una dintre cele mai importante căi de a-ţi găsi un job, deoarece îţi oferă informaţii despre posibile locuri de muncă disponibile care nu sunt anunţate pe alte canale publice”, spune Bianca Moraru Demeter, project manager în cadrul firmei de resurse umane Professional.

● Analizează ofertele existente pe site-urile de recrutare. Cele mai bănoase oferte part-time sunt adresate specialiştilor IT şi cunoscătorilor de limbi străine, însă site-urile de recrutare conţin joburi part-time mai variate decât oricând: de la recepţionist de hotel, promotor de produse comerciale sau agent imobiliar, până la operator de sondaje, ghid turistic sau  casier în supermarket.

1.  Joburile din domeniul IT. Cei mai căutaţi sunt web designerii, care pot ajunge la venituri suplimentare de 1.200-1.300 euro, programatorii de aplicaţii software, chiar şi administratorii de reţele. “Freelancerii în domeniul web design sunt foarte căutaţi în momentul de faţă. Este mai ieftin să apelezi la un freelancer decât la agenţii specializate”, spune Mihai Moghior, managing partner al firmei de resurse umane Brainspotting.

2. Traduceri. Traducătorii reprezintă o altă categorie de personal care poate lucra în regim de colaborare. Cu cât limba pe care o cunoşti este mai rară, cu atât poate fi mai de interes pentru firme, edituri sau case de traduceri, iar veniturile tale suplimentare vor fi mai mari. De regulă, ca t raducător îţi poţi rotunji veniturile de bază cu 500-700 de euro lunar.

3. Vânzări Multi Level Marketing (MLM). Sunt tot mai multe oferte în prezent pentru acest tip de activitate part-time. Un vânzător MultiLevelMarketing (MLM) în reţelele de cosmetice are ca responsabilităţi formarea unui cerc de clienţi între persoanele cunoscute, colectarea de comenzi şi distribuirea produselor. Beneficiile reprezintă 15-30% din valoarea comenzilor pe care reuşeşti să le obţii. Veniturile lunare îţi pot creşte cu 500-700 euro.

4. Operatori call center de weekend. Dacă vorbeşti bine o limbă străină, poţi încerca un job de weekend într-un call center. De exemplu, Global Remote Services este o companie care le oferă angajaţilor posibilitatea unui program flexibil, de 4, 6 sau 8 ore pe zi sau chiar un program de weekend. Salariul este proporţional cu numărul de ore lucrate şi raportat la performanţa obţinută. “Acceptăm şi vorbitori de limba română pentru joburile de weekend, pentru telesales. Avantajul îşi pot regla cum vor programul”, spune Daniela Rusu, HR manager al firmei.

5. Asigurări. Firmele de profil caută activ pe site-urile de recrutare colaboratori în regim part-time. Este o activitate dificilă, mai ales în condiţiile de piaţă actuale, dar este o variantă care merită încercată dacă simţi că ai talent în vânzări.

România ocupă locul 22 dintr-un total de 32 de ţări europene, din punctul de vedere al gradului în care este folosită munca part-time, potrivit unui studiu Eurofound. Astfel, circa 47% dintre companiile din România au cel puţin un angajat cu program redus, mult sub media europeană, de 67%. Ţările care stau cel mai bine la acest capitol sunt Olanda (91%), Belgia (82%) şi Germania (81%).

sursa realitatea.net

Cum să-ţi găseşti un job part time. Vezi cele mai bănoase oferte
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.