Dec 112010
 

Şomerii nu vor mai primi indemnizaţie de şomaj dacă refuză un loc de muncă, indiferent de distanţa faţă de localitatea de domiciliu în care se află postul ofertat, sau dacă nu participă la programe de formare profesională, regulă care va fi aplicată din 2011, a decis Guvernul, prin ordonanţă de urgenţă.

Legislaţia în vigoare sistează indemnizaţia de şomaj doar în cazul în care locul de muncă refuzat este situat la o distanţă de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu. Ordonanţa aprobată de Guvern elimină însă condiţia legată de distanţa la care trebuie să se afle locul de muncă ofertat pentru sistarea indemnizaţiei de şomaj.

“Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă”, este stabilit prin ordonanţa Guvernului, informează MEDIAFAX.

Actul normativ stabileşte, totodată, că plata indemnizaţiei de şomaj va înceta la data refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor, fără alte condiţii.

Noua regulă va fi aplicată de la 1 ianuarie 2011.

În acelaşi timp, începând cu 2011, indemnizaţia de şomaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 lei, şi nu va mai fi raportată lasalariul minim, majorat la 670 lei, aceeaşi modificare de calcul urmând să fie aplicată şi pentru absolvenţii care vor primi ajutor de şomaj.

Cum scapă Guvernul de şomeri: le poate oferi loc de muncă la mii de kilometri de casă
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.