Jun 172010
 

Euronews subliniză că planul de austeritate stabilit de guvernul român a întâmpinat diverse obstacole. Fie în stradă, unde mii de bugetari şi pensionari au protestat în faţa parlamentului, fie chiar în interiorul legislativului, unde guvernul condus de Emil Boc s-a văzut confruntat cu o moţiune de cenzură

Parlamentul român a respins moţiunea de cenzură împotriva guvernului de centru-dreapta, lăsând astfel cale liberă punerii în practică a unui plan draconic de austeritate.New York Times scrie că votul de ieri va ajuta România să primească următoarea tranşă de bani din acordul cu FMI şi Uniunea Europeană.

Prestigiosul cotidian comentează că, deşi guvernul a supravieţuit moţiunii, ameninţarea continuă a instabilităţii politice subminează şi mai mult economia suferindă a ţării noastre. În acest sens îl citează pe economistul Radu Soviani care a declarat că “românii nu au simţit criza încă la adevărata ei amploare, dar când măsurile de austeritatea vor fi implementate va fi pus gaz pe foc, mai ales când există sentimentul că guvernul nu-şi asumă vina dezastrului produs”.

Şi site-ul de business Bloomberg relatează evenimentele de la Bucureşti, scriind despre conflictul dintre premierul Emil Boc, pe de o parte, şi sindicate şi opoziţie, de cealaltă parte. Bloomberg scrie că sindicatele au eşuat în încercarea de a ajunge la un acord cu guvernul, după săptămâni de negocieri.

Într-o ţară unde salariul mediu este de 350 de euro pe lună, iar pensia de 170 de euro, reducerile bugetare facute de guvern ar urma să permită economisirea unui total de 2,5 miliarde de euro până la sfârşitul anului şi stabilirea deficitului economic la 6,8% din produsul intern brut, scrie agenţia France Presse.

Agenţia mai notează că mii de protestatari s-au adunat în faţa giganticului palat construit de Nicolae Ceauşescu şi au cerut demisia guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, considerat de protestatari eminenţa cenuşie din spatele acestor măsuri.

Euronews subliniză că planul de austeritate stabilit de guvernul român a întâmpinat diverse obstacole. Fie în stradă, unde mii de bugetari şi pensionari au protestat în faţa parlamentului, fie chiar în interiorul legislativului, unde guvernul condus de Emil Boc s-a văzut confruntat cu o moţiune de cenzură.

Textul depus de opoziţie a condamnat o formă de “genocid social”, adaugă Euronews, care notează şi faptul că Primul ministru a răspuns că e vorba de un gest de responsabilitate, pentru a putea plăti în continuare salariile şi pensiile.

Mii de oameni au protestat ieri în jurul clădirii Parlamentului român faţă de planul impopular de austeritate prezentat de guvern, relatează CNN. Organizatorii şi poliţia vorbeau de aproape 5000 de persoane.

Aproximativ 1000 de poliţişti s-au străduit să-i împiedice pe protestatari să depăşească gardul şi să pătrundă în interior. Demonstranţii au dat foc unor efigii ale membrilor guvernului, iar pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările, mai spune CNN.

Cum văd străinii moţiunea de cenzură de ieri
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.