Mar 242010
 

Lansarea din 2006 a satelitului multinaţional Hinode a schimbat felul în care Soarele arată pentru astrofizicieni, mai ales pentru doi cercetători în particular, care au încercat să dezvăluie misterele Soarelui.

Atmosfera Pământului poate încurca telescoapele teresre, dar fără această problemă, un telescop de mare rezoluţie în spaţiu, cum este Hinode, poate oferi imaginile ale Soarelui de o claritate extraordinară.

Scott McIntosh, Bart De Pontieu, Viggo Hansteen şi Karel Schrijver au descoperit indicii în aceste imagini care i-au ajutat să înteleagă de ce coroana solară este cu multe milioane de grade mai fierbinte decât suprafaţa vizibilă a Soarelui.

„Printre observaţiile făcute de Hinode sunt şi cele asupra cromosferei solare, zona care separă suprafaţa Soarelui (fotosfera) de restul atmosferei”, a explicat McIntosh, un astrofizician care este fondatorul National Center for Atmospheric Research’s High Altitude Observatory, potrivitlivescience.com.

În mod normal, atmosfera Soarelui ar trebui să se răcească la distanţe mai mari, dar realitatea nu se potriveşte cu acestă supoziţie. Folosind imaginile trimise de Hinode, De Pontieu, un cercetător de la Lockheed Martin’s Solar and Astrophysics Laboratory, împreună cu McIntosh, au descoperit un nou tip de spiculii (jeturi de gaz care se înalţă din cromosferă).

„Spiculii de Tip I sunt jeturi de plasmă care sunt aruncate din cromosferă şi de regulă se întorc pe aceeaşi direcţie”, a declarat McIntosh. Spiculii de Tip II, care au fost identificate de McIntosh şi De Pontieu sunt mai fierbinţi, au vieţi mai scurte şi se mişcă mult mai repede decât Tipul I, ajungând mai departe din cauza unei viteze ridicate.

Cei doi au reuşit să identifice în imaginile trimise de Hinode coloane de plasmă care au ajuns în coroană şi care alimentează coroana solară cu material nou, precum şi vânturile solare, explicând astfel diferenţa de temperatură dintre fotosferă şi coroana solară.

„Înţelegerea proceselor solare ne ajută să pricepem intereacţiunea din Soare şi Pământ, oferindu-ne indicii despre cum afectează radiaţia UV, generată de furtunile solare, atmosfera Pământului, stratul de ozon şi chiar dinamica climatică globală”, a conchis McIntosh.

sursa:realitatea.net

De ce este atmosfera Soarelui atât de fierbinte
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.