Apr 032010
 

România apare pe o listă a ţărilor, în care compania germană Daimler ar fi dat mită, pentru obţinerea unor contracte. Ţara noastră a fost menţionată pe o listă neagră, apărută pe site-ul publicaţiei Der Spiegel, unde se vorbeşte de autobuzele Mercedes, livrate României în ultimii ani.

Constructorul german produce autobuze în Turcia, pe care le vinde în ţări din toată lumea, printre care Bulgaria, România, Rusia, Letonia şi Coreea de Nord. Compania este acuzată că a dat mită 3,3 milioane de euro ca să-şi asigure afacerile în aceste ţări.

La ancheta din Statele Unite, reprezentanţii Daimler au recunoscut că, între 1998 şi 2008, au dat zeci de milioane de dolari unor oficiali guvernamentali din 22 de ţări pentru a obţine contracte cu statul.

În 2007, RATB a cumpărat, în urma unei licitaţii câştigată de firma Evo Bus România, importatorul autobuzelor Mercedes, 500 de autobuze la pretul de 188 de mii de euro bucata. Presa a scris atunci despre valoarea prea mare a contractului, mai ales ca mijloacele de transport in comun nu aveau nici măcar aer condiţionat.  Aşa că în 2008, primăria generală, prin RATB, a mai cumpărat încă 500 de autobuze, de această dată dotate cu aer condiţionat, dar şi mai scumpe – peste 200 de mii de euro bucata.

Reprezentanţii regiei bucureştene de transport spun că licitaţia a fost una corectă. Reprezentanţii firmei care a câştigat licitaţia pentru importul autobuzelor, nu au putut fi contactaţi până acum. Pe cele o mie de autobuze, RATB a pătit 200 de milioane de euro. Pentru a evita declansaşrea unei anchete în Statele Unite, Daimler va plăti o amendă de 185 de milioane de dolari.

sursa realitatea.net

Der Spiegel: România, printre ţările unde Daimler ar fi dat mită la stat
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.