Oct 242010
 

10.000 de operaţii pe cord deschis, 5.000 de intervenţii pe cord închis şi 35 de transplanturi. Este bilanţul unei cariere excepţionale, cea a profesorului Radu Deac, considerat cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii. Doctorul, care a realizat primul transplant de inimă din România, s-a retras din activitatea medicală, căreia i-a dăruit 50 de ani din viaţă, la Tîrgu-Mureş.

Profesorul doctor Radu Deac, specialist în chirurgia cardiovasculară, a împlinit anul acesta 70 de ani. Cei mai mulţi şi i-a petrecut în sala de operaţie. După ce a terminat Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, medicul a ales să vină la Tîrgu-Mureş, unde, în 1995, a reuşit să pună bazele Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant.

Patru ani mai târziu acolo, Radu Deac a efectuat primul transplant de inimă. În ultimii 11 ani, în centrul respectiv s-au făcut 40 de transplanturi, dintre care 35 au fost efectuate de profesorul Deac.

“Într-o patologie aşa de dificilă, trebuia să găsim o metodă radicală care să ofere pacientului o nouă viaţă. Aceasta era înlocuirea totală a inimii”, spus prof. dr. Radu Deac, medic chirurgie cardiovasculară.

“Cel mai important eveniment era trezirea pacientului. Era deconectat de la aparat iar domnul profesor îl saluta”, povesteşte Forro Estera, asistent şef Institut.

Conform legii, după 70 de ani, profesorul Deac poate profesa doar în sistemul privat.

“Efortul de a realiza acest vis, a unei chirurgii cardiace de performanţă,a cerut atât de multă pasiune, energie, aşa multă dăruire încât nici nu am observat cum a trecut timpul. Aş putea să o iau de la început oricând”, a spus prof. dr. Radu Deac, medic chirurghie cardiovasculară.

sursa realitatea.net

Doctorul care a realizat primul transplant de inimă din România a ieşit la pensie
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.