Nov 192010
 

O asemenea performanţă negativă este posibilă în contextul actual prin neplata tuturor taxelor, lipsa sentimentului de vinovăţie şi riscuri scăzute pentru evazionişti de a fi prinşi şi obligaţi să plătească sumele datorate, cât şi penalităţile.

46 de miliarde euro reprezintă economia neagră din România, potrivit unui studiu al Organizaţiei pentru Cooperare economică şi Dezvoltare. Dacă am achita toată datoria ţării la FMI din aceşti bani, ne-ar mai rămâne încă trei miliarde. Practic, o bună colectare a taxelor ne-ar fi putut scoate din criză fără datorii. Însă ţara noastră se află pe primele locuri din Europa la evaziune fiscală, aceasta ajungând la o treime din Produsul Intern Brut.

O evaluare făcută de compania de consultanţă AT Kearney arată că la nivelul României pierderile la bugetul de asigurări sociale, înregistrate din cauza evaziunii fiscale, sunt de 7 miliarde euro anual. Doar italienii ne întrec: Asociaţia contribuabililor italieni, ne aşează pe locul doi în Europa din punct de vedere al evaziunii fiscale. Asociaţia estimează că peninsularii se află pe primul loc la înşelat statul cu echivalentul a 51,1% din veniturile taxabile din 2009.

Locul doi atins de români este de 42,4%, la mare diferenţă de datele oferite de ministerul de Finanţe potrivit cărora economia românească subterană ar fi fost în 2008 de doar 21% din PIB. În topul făcut de italieni se mai află Bulgaria, Estonia şi Slovacia.
În urmă cu cinci ani acelaşi consultant AT Kearney evalua ponderea economiei subterane româneşti la 35,4%.
Consultantul consideră că o asemenea performanţă negativă este posibilă în contextul actual prin neplata tuturor taxelor, lipsa sentimentului de vinovăţie şi riscuri scăzute pentru evazionişti de a fi prinşi şi obligaţi să plătească sumele datorate, cât şi penalităţile.

sursa realitatea.net

Economia neagră românească se ridică la 46 de miliarde de euro
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.