Apr 192010
 

Nu doar companiile aeriene au fost afectate de erupţia vulcanului din Islanda. Companiile de curierat şi distribuitorii de produse perisabile au avut de asemenea de suferit.

Cele mai afectate de norul de cenuşă vulcanică au fost companiile aeriene, care pierd 200 de milioane de dolari pe zi, potrivit Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA). Dacă problemele vor continua şi în următoarele săptămâni, pierderile s-ar putea ridica la câteva miliarde de dolari, ceea ce va avea un impact devastator asupra unei industrii care oricum estimase că urma să iasă în pagubă cu peste 2 milarde de dolari.

Cu toatea astea, multe alte companii au avut de suferit în urma situaţiei create. Au fost anulate şedinţe, iar mulţi angajaţi au rămas blocaţi în ţări străine. În plus, companiile de curierat nu au putut să-şi respecte angajamentele asumate.

Deşi comerţul internaţional se bazează cu precădere pe transporturile pe şosele, cale ferată şi apă, produsele perisabile, precum mâncarea şi florile, nu pot fi cărate decât pe calea aerului.

Exporturile de mâncare din Africa şi Caraibe se numără printer cele afectate. Se pare că fermierii kenyeni au fost forţaţi să-şi arunce stocuri de de mâncare şi flori destinate consumatorilor europenoi. Economia kenyană pierde în fiecare zi aproape 4 milioane de dolari ca urmare a închiderii spaţiului aerian european. De asemenea, ţările sud-americane, bazate pe agricultură, ar putea avea şi ele de suferit.

Impactul asupra industriei turismului va fi mic, în cazul în care problemele nu se vor prelungi. În plus, banii pe care industria turismului îi va pierde ca urmarea a turiştilor care nu vor putea să ajungă la destinaţiile lor vor fi recuperaţi de la turiştii blocaţi în diverse locaţii, nevoiţi să cheltuiască mai mult decât îşi planificaseră.

Unele companii au avut însă de câştigat de pe urma anulării curselor aeriene. Compania feroviară Eurostar, care leagă Londra de Paris şi Bruxelles, a deservit cu o treime mai mulţi clienţi decât în mod normal, ajungând să aibă toate trenurile pline. Operatorii de feriboturi au anunţat o creştere a numărului de pasageri pe care îi transportă.

sursa:realitatea.net

Efectele norului de cenuşă asupra economiei globale
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.