Sep 152010
 

Eurodeputatul Elena Băsescu a criticat luni în PE faptul că autorităţile române nu au accesat bani din Fondul European de Ajustare la Globalizare, un program pentru ajutorarea muncitorilor care îşi pierd slujba din cauza globalizării şi care ar fi putut atenua, potrivit fiicei preşedintelui, criza.

Nouă state membre, printre care şi România, ţară care prezintă o vulnerabilitate crescută la efectele globalizării, nu au accesat până în prezent acest fond. Unul dintre motive este caracterul restrictiv al criteriilor de eligibilitate, chiar şi după revizuirea acestora în 2009. FEAG este un instrument util, atâta timp cât este unul flexibil. Doresc însă să atrag atenţia că autorităţile române responsabile nu au adoptat nici până în prezent cadrul legislativ necesar accesării FEAG. Iar asta se întâmplă în condiţiile în care, în ultimii doi ani, numărul de şomeri din România a crescut continuu, iar ţara noastră a anunţat în vară cele mai multe restructurări din spaţiul UE. Consider că accesarea FEAG, împreună cu o mai bună absorbţie a fondurilor structurale şi de preaderare, ar fi putut atenua efectele crizei economice în România”, a declarat Elena Băsescu în plenul PE, în şedinţa de la Strasbourg.

Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) are rolul de a oferi sprijin lucrătorilor care şi-au pierdut locul de muncă în urma schimbărilor survenite în structura comerţului mondial. Dacă o întreprindere de mari dimensiuni îşi închide porţile ori se mută într-o ţară din afara UE sau dacă un întreg sector economic dintr-o regiune înregistrează pierderea a numeroase locuri de muncă, FEAG poate să-i ajute pe lucrătorii disponibilizaţi să-şi găsească o altă slujbă cât mai repede posibil. Suma maximă pe care FEAG o are la dispoziţie pentru finanţarea unor astfel de intervenţii este de 500 de milioane de euro pe an.FEAG poate finanţa măsuri active privind piaţa muncii precum: asistenţă pentru căutarea unui loc de muncă, orientare profesională, formare şi reconversie profesională, asistenţă în domeniul reorientării profesionale şi promovarea spiritului antreprenorial, ajutor pentru desfăşurarea de activităţi independente, măsuri speciale, cu durată limitată, cum ar fi alocaţii pentru căutarea unui loc de muncă, alocaţii de mobilitate.

Elena Băsescu a mai avut intervenţii la Strasbourg despre subiecte aflate şi pe agenda publică din România, precum restricţiile temporare care afectează cetăţenii români şi bulgari pe piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană, sau situaţia minorităţii rome.  “Consider că avem obligaţia să evităm incriminarea şi mai ales criminalizarea unui segment particular de imigranţi, cu atât mai mult cu cât romii repatriaţi voluntar nu aveau cazier infracţional. Consider, de asemenea, că soluţia nu constă în expulzarea cetăţenilor de etnie romă dintr-o regiune în alta a Europei, sau, mai grav, în expulzările colective. Avem nevoie de o acţiune unitară la nivel european privind integrarea acestei minorităţi, de o strategie europeană pentru etnia romă”, a declarat fiica preşedintelui, despre expulzările din Franţa.

sursa realitatea.net

Elena Băsescu a criticat România în Parlamentul European
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.