May 072010
 

Deputaţii din Comisia de învăţământ au decis, joi, ca absolvenţii claselor a XII-a să susţină, în cadrul bacalaureatului, examen la o singură limbă străină, modificând astfel proiectul Educaţiei elaborat de Guvern, care introducea probe la două limbi străine.

Comisia de învăţământ a adoptat un amendament al deputatului PNL Adriana Săftoiu, la articolul 66, alineatul 4, litera C din proiectul Legii Educaţiei, potrivit căruia “examenul naţional de bacalaureat constă în susţinerea unei probe de evaluare a competenţei lingvistice la o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal”.

Săftoiu şi-a motivat amendamentul arătând că, prin păstrarea a două probe la limbile străine, elevii ar fi supuşi unui număr foarte mare de examene, şapte la bacalaureat, la care s-ar adăuga trei probe pentru admiterea la facultate. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut varianta Guvernului. “Dacă înainte, cunoaşterea a două limbi străine era un avantaj, acum necunoaşterea a două limbi străine este un dezavantaj”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, deputaţii au păstrat prevederile din proiectul Guvernului referitoare la admiterea la liceu. Astfel, “în cazul în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de liceu, admiterea se face luând în calcul, în proporţie de 70% portofoliul educaţional al elevului, media de absolvire a învăţământului obligatoriu şi media la probele de la evaluarea naţională de la sfârşitul clasei a IX-a şi, în proporţie de 30%, nota obţinută la disciplina de admitere stabilită de liceu”, se arată în proiect.

Tot în şedinţa de joi, deputaţii au respins prin vot proiectele Legii Educaţiei elaborate de PSD şi PNL, conform înţelegerii stabilite anterior. Preşedintele de şedinţă, Cristian Dumitrescu, a anunţat că va solicita, vineri, Biroului Permanent, o prelungire a perioadei de dezbatere a legii în comisie şi în plen.

Democrat-liberalul Gelu Vişan a spus că a “a vorbit cu preşedintele Camerei, Roberta Anastase la telefon, şi poziţia acesteia este fermă: Dacă luni nu există raport asupra proiectului, legea va intra în plen fără”.

sursa:realitatea.net

Elevii vor fi examinaţi la bacalaureat doar la o limbă străină, a decis Comisia de învăţământ
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.