May 302010
 

Premierul Emil Boc a explicat, duminică, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii, că banii de la FMI sunt absolut necesari pentru România şi că măsurile de austeritate au rolul de a diminua suma cu care ţara se va îndatora.

“România consumă mai mult decât produce. În plus, ceea ce se produce este prost împărţit în cadrul bugetului în România”, a declarat, duminică, premierul Emil Boc, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii, unde a încercat să demonstreze caracterul absolut necesar al măsurilor de austeritate hotărâte de guvernanţi.

Prim-ministrul a precizat că 63 de procente din PIB se duc pe plata salariilor, a pensiilor şi a cheltuielilor sociale. Dacă se adaugă şi datoriile României şi contribuţia pentru Uniunea Europeană, cifra creşte la 70%. Restul de 30 de procente sunt reprezentate de cheltuielile de funcţionare ale instituţiilor statului, astfel că nu există suficiente fonduri pentru investiţii, a atras atenţia Emil Boc.

“Începând cu anul 2007, s-a rupt echilibrul între productivitate şi salarii. Productivitatea a luat-o în jos, iar salariile au luat-o în sus. În 2007 şi 2008 au existat nu mai puţin de 20 de acte normative prin care s-au mărit salariile şi pensiile. Guvernul de atunci a făcut ‘cadouri otrăvite’ populaţiei”, a încercat Boc să identifice sursa problemelor de deficit bugetar ale României.

În condiţiile în care consumă mai mult decât produce, România are o nevoie stringentă de împrumutul de la FMI, a spus premierul. Măsurile de austeritate ale guvernanţilor au rolul de a diminua suma pe care România o va împrumuta: “În 2010, ca să putem susţine deficitul bugetar de 6,8%, planificat în condiţiile adoptării măsurilor de austeritate, ar însemna să împrumutăm peste 8 miliarde de euro. Dacă nu ne împrumutăm de la FMI, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1%, iar în aceste condiţii am avea nevoie de 11 miliarde de euro”.

Boc a mai precizat că situaţia economică a României a fost influenţată de criza financiară globală. De asemenea, a făcut o trecere în revistă a măsurilor de austeritate pe care le-au luat şi alte state europene, pentru a demonstra că România nu este singura ţară care a fost nevoită să-şi taie cheltuielile bugetare.

“Ce alternativă are România? Are alternativa să nu aibă niciun fel de acord cu CE şi cu FMI şi deficitul bugetar ar ajunge la 9,1%, sau să ia măsuri de austeritate, să corecteze deficitele structurale şi, încetul cu încetul, să aducă România pe direcţia bună, cu cheltuielile cu salariile, cu pensiile şi asistenţa socială, pentru că acum nu circulăm pe şosea, circulăm pe lângă şosea. Încetul cu încetul trebuie să aducem ţara pe şosea pentru a avea o evoluţie corectă şi sustenabilă”, a conchis primul ministru.

sursa realitatea.net

Emil Boc: România consumă mai mult decât produce
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.