Jul 252010
 

Un nou radiotelescop va fi folosit pentru înţelegerea naturii energiei întunecate.

Natura energiei întunecate este una dintre cele mai mari probleme în cosmologia de astăzi. O forţă face ca expansiunea universului să accelereze, dar ce? Mai multe tehnologii sunt construite în acest moment pentru a rezolva această problemă, dar astronomii au deja la îndemână cel mai mare radiotelescop mobil.

Potrivit discovery.com, teoria spune că unde acustice de la începutul universului ar fi trebuit să lase urme. Dacă am putea auzi aceste sunete? Prin măsurarea unor structuri mari lăsate în urmă de undele de sunet, astronomii ar putea face o serie de măsurători precise ale unor parametri ai energiei întunecate, ducându-ne un pas mai aproape de determinarea naturii ei.

Astronomii Tzu-Ching Chang, Jeffrey Peterson, Ue-Li Pen, şi Kevin Bandura au folosit Green Bank Telescope din West Virginia pentru a cartografia o serie de nori de hidrogen, cu densitate foarte mică. Hidrogenul este cel mai comun element din galaxie. Pe măsură ce cartografiază hidrogenul din univers, astronomii cauză urmele lăsate de aceste unde de sunet.

Cartografierea celui mai abundent element din univers nu este un lucru uşor. Echipa a dezvoltate tehnici noi de cartografiere, precum şi metode pentru îndepărtarea interferenţelor provocate din surse planetare şi de la alte surse din univers. Munca lor a dat roade, acum fiind capabili să detecteze hidrogen la distanţe de 10 ori mai mari decât înainte.

Energia întunecată, la un pas mai aproape de a fi înţeleasă
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.