Sep 122010
 

REALITATEA.NET vă invită la dezbatere. Cum credeţi că ar trebui reprezentată religia în şcoli. Să fie materie obligatorie sau opţională? Să fie predată de profesori sau de preoţi? Ce ar trebui să conţină programa de religie? Directorii ar trebui să ţină cont, la realizarea orarului, să nu aşeze ora de religie lângă cea de biologie?

Anul şcolar începe în multe unităţi de învăţământ în multe unităţi de învăţământ cu rugăciunea “Tatăl nostru”, iar preoţii vor fi la concurenţă cu politicienii la clinchetul de clopoţel. Clasele şi holurile au printre hărţi şi tablouri cu “Spiru Haret” şi icoane, disputa pe simboluri religioase în şcoli ajungând până la CEDO.

Patriarhul Daniel salută faptul că religia este prezentă în şcoală şi exprimă recunoştinţa Bisericii Ortodoxe Române (BOR) “pentru lucrarea misionară a profesorilor de religie”, spunând că este o lucrare care nu poate fi evaluată acum, întrucât este o investiţie “pe termen mediu, lung şi veşnic”.

În opinia Patriarhului, copiii care primesc o educaţie creştină în şcoală învaţă să cultive valorile perene ale spiritualităţii şi culturii româneşti în context european.

Profesorii de religie şi reprezentanţii bisericilor spun că aceste ore îi dezvolta spiritual pe elevi, dar sunt şi voci care susţin varianta îndoctrinării. Unii spun că se predă prea mult din ritualul ortodox şi se prezintă prea puţină istorie a religiilor.

Pe de altă parte, cunoscutul fizician Stephen Hawking a declarat pentru CNN că teologia nu este necesară, lumea poate fi explicată cu ajutorul ştiinţei. Hawking, în vârstă de 68 de ani, scrie în cartea sa, “The Grand Design” (Marele Design) că dată fiind existenţa gravitaţiei, Universul poate şi se va crea singur din nimic.

Problema este complexă şi cu siguranţă nu îi vom da de capăt aici, însă putem discuta relaxat despre o problemă spionoasă în ultimii ani în dezbaterile publice. Cum credeţi că ar trebui reprezentată religia în şcoli. Să fie materie obligatorie sau opţională? Să fie predată de profesori sau de preoţi? Cine decide de la ce vârstă ar trebui să afle copilul despre semnificaţii religioase? Directorii ar trebui să ţină cont, la realizarea orarului, să nu aşeze ora de religie lângă cea de biologie?

Este ora de religie o “investiţie veşnică”? Pro sau contra religiei în şcoli?
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.