Apr 172010
 

Autorităţile nu pot estima care va fi evoluţia fenomenului şi nici când vor fi ridicate restricţiile de zbor. Traficul aerian din Europa de Nord a fost perturbat de erupţia vulcanului Eyjafjallajokull, din Islanda.

Toate zborurile înspre şi dinpre Anglia au fost anulate din cauza norului de cenuşă vulcanică, format în urma eupţiei vulcanului  Eyjafjallajokull din Islanda, informează BBC.

Traficul aerian a fost perturbat şi în Irlanda, Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Belgia, Olanda şi Spania. 6000 de curse au fost anulate sau au avut întârzieri. Potrivit reprezentantului autorităţii aviatice britanice, este cea mai mare restricţie aeriană a tuturor timpurilor.

Cursa aeriană British Airways 887 de la Bucureşti, cu destinaţia Londra, care trebuia să plece joi de la aeroportul Otopeni către Londra la ora 17.05 a fost anulată, din cauza fumului gros care există deasupra capitalei britanice. Nici avionul de la Londra către Otopeni, cursa BA 884 nu va ateriza în această seară pe Otopeni, zborul a fost anulat.

Spaţiul aerian britanic a fost închis total, joi, începând cu ora 11.00 GMT (14.00 ora României). Dispoziţia va fi păstrată în vigoare cel puţin până vineri dimineaţă la ora locală 07:00  (09.00 ora României), a anunţat Serviciul Naţional de Trafic Aerian al Marii Britanii.

Şi cursele spre şi dinspre Dublin au fost anulate. De altfel, Irlanda şi Norvegia şi-au închis şi ele complet spaţiile aeriene.

De asemenea, joi, şi spaţiul aerian danez a fost închis complet la ora locală 18.00 (19:00 ora României). În Suedia, aceeaşi măsură a intrat în vigoare la ora 20:00 GMT (23:00 ora României).

Cel puţin 25.000 de europeni au fost afectaţi de anularea zborurilor.

Printre aceştia se numără şi Regina Margareta a II-a a Danemarcei, care urmează să-şi serbeze vineri ziua de naştere. Norul de cenuşă vulcanică i-a împiedicat pe unii dintre invitaţii ei din străinătate să ajungă în Danemarca, informează The Copenhagen Post.

Jurnalista Laura Cernahoschi scrie pevoxpublica.realitatea.net că a s-a aflat într-unul dintre ultimele avioane căruia i s-a permis joi accesul în spaţiul aerian britanic, aterizând pe Heathrow cu puţin înainte de ora locală 11:00.

“Însoţitoarea de bord zicea,  într-o conversaţie cu un pasager, ceva despre o erupţie vulcanică în Nord, dar nu ştia exact unde, aşa că ne scotocisem deja cunoştinţele de geografie pentru a ne da seama pe unde sunt vulcani care ar putea deranja traficul aerian din Marea Britanie. Nu ştiu cum s-a făcut că aeronava Deva a primit acordul de a intra în spaţiul aerian britanic, poate pentru că venea din sud-est. În orice caz, nu cred că s-a mai întors la Bucureşti. Am aflat de-abia după ce am aterizat despre ce este vorba, despre vulcanul din Islanda şi despre norii de cenuşă care vin înspre sud. Cenuşa vulcanică poate intra în motoarele avioanelor, blocându-le”, scrie Laura Cernahoschi pe blog.

Jurnalista mai precizează că cel mai aglomerat aeroport din lume “părea destul de aerisit” şi că la recepţia hotelului în care este cazată s-au prezentat mai mulţi oaspeţi care au rămas blocaţi în Marea Britanie.

Pasagerilor britanicilor li s-a cerut să-şi facă din nou rezervări pe Internet, pentru zilele viitoare. Puţinele persoane care apucaseră să se deplaseze spre terminalele aeroportului Heathrow au dat dovadă de stoicism, scrieNYTimes. Jai Purohit, un manager din Leicester, care plănuise să i se alăture soţiei sale într-o vacanţă în Florida a declarat: “Sunt foarte trist. Îi cumpărasem soţiei câteva cadouri foarte frumoase şi de-abia aşteptăm să-mi petrec câteva zile alături de ea. Şi ea e foarte supărată, dar nu avem ce să facem”.

O călătoare americană, Anne Evans, a rămas blocată în Londra în urma unei escale. Ea plecase din San Francisco spre Sri Lanka, numai că norul de cenuşă a împiedicat-o să ia legătura. “Asta e situaţia, nu pot face nimic. În situaţii din astea ori faci haz de necaz, ori izbucneşti în plâns. Eu am ales varianta a doua”, a spus Evans.

Este foarte puţin probabil ca restricţia să fie ridicată în următoarele ore. “Pe măsură ce norul de cenuşă va avansa spre Olanda şi Belgia, el se va disipa şi va pierde din intensitate, la fel ca orice alt fenomen meteorologic, dar nu putem şti sigur care va fi amploarea evenimentului”, a declarat  un reprezentant al Eurocontrol, societatea europeană de securitate aeronautică.

Autoritatea sanitară britanică a declarat că norul se află destul de sus, încât să nu afecteze sănătatea populaţiei.

Experţii au avertizat că particulele de rocă, sticlă şi nisip conţinute în cenuşă ar putea avaria serios motoarele aparatelor de zbor. În 1982, toate cele patru motoare ale unui avion englezesc s-au oprit atunci când au trecut printr-un asemenea nor. O surpriză la fel de neplăcută a avut şi un avion olandez, ale cărui motoare s-au oprit deasupra unui vulcan din Alaska. Din fericire, ambele avioane au putut fi repornite după ce au ieşit din norii de cenuşă.

Vulcanul Eyjafjallajokull, situat la 125 de kilometri de capitala Reykjavik, a erupt  miercuri, la ora locală 1.00. Norul de cenuşă vulcanică provocat străbate toată Europa de Nord.

Geofizicienii sunt îngrijoraţi că erupţia vulcanului Eyjafjallajokull va declanşa o erupţie mult mai puternică, a vulcanului Katla, aflat în apropiere. Dacă se va întâmpla asta, va fi aruncat în atmosferă un nor de cenuşă vulcanică de proporţii mult mai mari, care ar putea acoperi o porţiune mult mai mare din Europa, informeazăindependent.co.uk.

sursa:realitatea.net

EXTERN » EUROPA » Tipareşte ! | Mărime text Cea mai mare restricţie aeriană a tuturor timpurilor. Peste 6000 de curse anulate, printre care 32 din România
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.