Mar 312010
 

Greenpeace cere giganţilor tehnologici precum Apple, Microsoft, Yahoo şi Facebook să îşi alimenteze centrele de stocare a datelor din surse cu energie regenerabilă.

Electricitatea cumpărată de aceste companii vine, de cele mai multe ori, din arderea cărbunelui, spune organizaţia de protecţia mediului.

Greenpeace estimează că centrele de stocare a datelor vor folosi 1,963 miliarde de kilowaţi pe oră până în 2020.

Asta înseamnă mai multă energie consumată de centre decât de Franţa, Germania, Canada şi Brazilia împreună, spune Greenpeace.

Întrucât conectarea la internet se poate realiza acum de oriunde şi chiar de pe telefoanele mobile, este nevoie de cât mai multe centre de stocare a datelor. Aşa că firmele investesc în ele, însă se concentrează asupra eficienţei energetice şi nu asupra sursei energiei, spune Greenpeace.

Facebook, principala ţintă a acuzaţiilor ecologiştilor

În ianuarie 2010, Facebook a anunţat că îşi va construi un centru foarte mare de stocare a datelor în Prineville, Orgeon, SUA. Clădirea va avea diverse tehnologii de eficienţă energetică, însă Facebook recunoaşte că Pacific Power, compania energetică care îi va furniza electricitate, foloseşte mai mult cărbune decât în mod normal.

Pentru a consuma cât mai puţină energie, serverele Facebook vor fi răcorite folosind aer proaspăt şi nu aerul condiţionat, cu un sistem special de răcire care detectează când este prea cald înăuntru,

Este un sistem similar celui instalat de către Microsoft în centrul de stocare a datelor din Dublin, în 2009. Acest centru a fost lăudat de către Comisia Europeană pentru practicile de protecţie a mediului.

Facebook a mai spus şi că va folosi un nou sistem care va reduce consumul de energie cu 12%.

Cu toate astea, peste 365.000 de oameni s-au alăturat unui grup organizat de Greenpeace pe Facebook care roagă site-ul de socializare să renunţe la furnizorii de energie care folosesc cărbunele.

Facebook a negat că şi-a ales furnizorul, declarând că a fost obligat să aleagă o companie din zona respectivă.

Microsoft a găsit însă o soluţie: şi-a creat un centru de stocare a datelor în Washington, care foloseşte numai energie hidroelectrică din râul Columbia.

Yahoo foloseşte şi el puterea apei, pentru noul centru din New York.

sursa realitatea.net

Facebook recunoaşte că noul centru de stocare foloseşte mai mult cărbune decât în mod normal
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.