Nov 022010
 

Conform notei de fundamentare a unui act normativ, din cauza neactualizării inventarului bunurilor din domeniul public al statului de către ordonatorii principali, aceştia nu au putut accesa fonduri europene.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să facă un inventar centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, arătând printre altele că în prezent nu se cunoaşte situaţia reală a acestora, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern.

“Datorită situaţiei actuale privind evidenţa bunurilor din domeniul public al statului şi inexistenţei unui cadru legal de aplicare a unor sancţiuni de către organele de control ale Ministerului Finanţelor Publice cu privire la bunurile din domeniul public al statului: actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului se face cu o întârziere şi de 3-8 ani”, se arată în document.

Totodată, MFP arată că nu s-a realizat nicio actualizare a inventarului ca urmare a adoptării actelor normative emise în al doilea trimestru din acest an şi că nu s-au efectuat actualizările inventarului cu diferenţele constatate la inventarierile anuale sau ca urmare a constatărilor efectuate de către organele de control ale MFP.

Mai mult, MFP atrage atenţia că nu se cunoaşte situaţia reală a bunurilor din domeniul public al statului, sau că se regăsesc înscrise în inventar bunuri ce au fost retrocedate ca urmare a unor acte normative. Pe lângă acestea, în document se menţionează că se regăsesc înscrise în inventar bunuri ce nu se încadrează în categoria bunurilor din domeniul public al statului.

“Totodată, datorită neactualizării inventarului bunurilor din domeniul public al statului de către ordonatorii principali, aceştia nu au putut accesa fonduri europene. Având în vedere cele menţionate anterior, se impune promovarea unui proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.1705 din 29 noiembrie 2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului”, se mai arată în document.

MFP spune că prin modificarea şi completarea HG nr.1705/2006 se urmăreşte corelarea datelor bunurilor din domeniul public al statului cu cele din cartea funciară a bunurilor respective.

Totodată, se urmăreşte responsabilizarea administratorilor bunurilor din domeniul public al statului prin asigurarea integrităţii şi utilizării cu eficienţă a bunurilor din domeniul public al statului precum şi utilizarea acestora în scopul pentru care au fost date în administrare cu păstrarea destinaţiei.

De asemenea, MFP precizează că se doreşte asigurarea cadrului legal de aplicare a unor sancţiuni de către organele de control ale Ministerului Finanţelor Publice cu privire la bunurile din domeniul public al statului.

sursa realitatea.net

Finanţele nu cunosc averea statului, au comandat un inventar
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.