Jan 092012
 
Sunt convins ca ti s-a intamplat ca mergand pe o balta de crap, sa fii placut impresionat de un pescar ce lansa cu usurinta la baza stufului de pe malul opus.
Fir textil pentru inaintas
Uneori, din motive independente de tine, crapii aleg linistea si umbra malului opus. Este evidenta activitatea la suprafata dar din pacate distanta pana in locul cu pricina este extrem de mare.
Orice incercare de pune mai multa forta in bat pe lanseu se soldeaza cu plumbi pierduti, monturi ratacite … etc. Asta presupunand ca lanseta te tine…
Ca sa atingi astfel de distante iti trebuie mai mult decat un bat puternic(3.5lbs+), o mulineta cu tambur longcast, un degetar si un plumb greu(130-150g).
Indiferent de tipul de aruncare, pendul, otg sau normal – peste cap/umar, daca lanseta sub presiunea fortei impuse de tine se incarca perfect, plumbul tasnind ca din pusca, firul trebuie sa tina isonul. Cum un monofilament face fata fata cu greu unei astfel de sarcini, ai nevoie de un inaintas din fir textil.
Va prelua docil mare parte din presiunea batului si te va ajuta sa iti imbunatatesti distanta de aruncare. In plus, in cazul in care locul vizat prezinta structuri submerse, cocioace, pietris, praguri, ‘ridicarea’ unui crap nu iti va pune mari probleme.

Inaintas din fir textil
Un inaintas din fir textil are in mod uzual o lungime de 9-10m. Dealtfel, in competitiile de pescuit la crap, lungimea acestuia este reglementata prin linii clare in regulamentul concursului.
Cei mai multi prefera sa il lege de linia principala cu un nod Mahin, folosind in mod frecvent monofilamente subtiri pentru a atinge distante cat mai mari.(eu folosesc 0.22-0.25mm)
Proprietatile unui inaintas textil ar trebui sa includa: rezistenta la rupere mare, rezistenta la abraziune, scamosare minima, o oarecare rigiditate, un invelis siliconic sau plastic pentru o buna translatie prin inele si nu in ultimul rand un diametru cat mai redus. Cu cat mai aproape de diametrul monofilamentului utilizat ar fi perfect.

Ce poti sa alegi ?
Sufix Ballistic este o varianta comoda. Camasa din material plastic/silicon iti va proteja inelele si in mod cert vei fi multumit de el. Dealtfel, aruncarile la mare distanta definesc scopul lui, numele fiind mai mult decat edificator.
Ce te intereseaza pe tine: 35lbs, 45lbs, 100lbs.
Sufix Ballistic - inaintas pentru crap

TUF Line XP este o alta posibilitate. Desi multi il acuza de o oarecare aplatizare, se comporta bine in lanseu si face fata cu brio lanseurilor violente.
TUF Line XP - inaintas pentru crap

Kyston Quicksilver merita incercat. Putin mai scump decat media dar face toti banii. Tare, rezistent, superb vizavi de abraziune.
Kryton Quicksilver - inaintas de crap

Marimile recomandate: 35lbs, 45lbs.

Probabil cel mai intalnit inaintas pe mulinetele campionilor este Berkley Whiplash Pro. Practic, nu am auzit pe nimeni sa fi reusit sa rupa acest fir in aruncare.
Are camasa siliconata impregnata, nu se scamosaza si este aproape invizibil pe orice fel de substrat. In plus, rezistenta la abraziune este inegalabila.
Whiplash Pro - probabil cel mai utilizat fir textil de inaintas
Marimile spre care iti recomand sa te orientezi sunt: 65lbs, 80lbs, 100lbs.

Ce alegi, depinde numai de tine. Tine minte insa ca de alegerea facuta depinde numarul monturilor ramase in apa

Fir textil pentru inaintas
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.